2020 of hoe het allemaal begon

dec 30, 2020 | wijn

Met het kerstdiner achter de kiezen (was het voor jou zo goed als voor mij?) resten er nog een paar dagen in 2020. Laat ik geen open deuren intrappen en vertellen wat ik allemaal niet heb kunnen doen, welke vakantie we niet hebben gehad of welke grootse plannen niet werden uitgevoerd.

Laat ik het hebben over de dingen die er wel zijn gebeurd (en die er misschien niet van waren gekomen als de trein gewoon was verder gedenderd). Ik ben er wel zeker van eigenlijk, dat ze niet waren gebeurd. Dan had ik waarschijnlijk niet ingetekend voor de cursus ‘Baas over eigen tijd’. Waardoor ik waarschijnlijk niet tot het besef was gekomen dat het tijd was om plaats te maken voor iets wat al langer in mijn hoofd speelde. Shout out to Anouck & Kelly van Werk & Leven! Die cursus, in combinatie met de eerste lockdown, plantte dat eerste zaadje in mijn hoofd.

Claire met Italiaanse vlag

Italofiel

 

En zo was het dat ik eind augustus de eerste post schreef op mijn blog, Belghissima. Uiteraard ging die over pizza. Say Italy, say pizza.

Ik had nooit de ambitie om een zoveelste reisblog over Italië te schrijven. Er zijn er die dat veel beter doen dan ik en bovendien is dat ook niet iets waar ik per sé blij van word.

Waar ik wel blij van word, is mijn liefde voor Italië en voor (Italiaanse) wijn. Van kleins af aan ging ik met mijn ouders op reis in Italië (meestal Toscana en Umbria) en daar is het allicht begonnen.

De liefde voor Italië zat er bij ons thuis ook al stevig in. Zo kwam de Italiaanse keuken op ons bord en klonk er ook al eens wat Italiaans links en rechts bij ons in huis.

Tijdens het Eurovisie Song Festival werd er steevast gesupporterd voor Italië (douze points pour l’Italie). Behalve in het legendarische jaar 1986 met Sandra Kim, zo chauvinistisch zijn we dan weer wel.

 

Italodisco

 

1986, dat brengt me bij mijn andere liefde: de jaren ’80. Verguisd en vervloekt, vol met mode faux pas en foute kapsels, maar voor mij het beste decennium ever. De films en de cheezyness, maar vooral de muziek. Ik zat, back in 1985, al klaar met mijn taperecorder om mijn eigen mixtapes te maken. En wil Italië nu toch wel niet net een heel popgenre op zichzelf vertegenwoordigen? De Italodisco! Raf, Ryan Paris, Al Bano & Romina Power, Ricchi e Poveri, … ik kan er maar Geen. Genoeg. Van. Krijgen. 

 

Claire aan de computer

Italolove

 

Maar goed, back to the future, terug naar 2020. Terug naar het jaar dat Belghissima het daglicht zag. Want uiteindelijk kwam al dat op vakantie gaan in Italië enzo goed van pas toen ik later Mr. Italiano, Italiaan van beroep, leerde kennen. Ik verbaas me nog elke dag over vreemde Italiaanse kronkels, over het grenzeloze culinaire chauvinisme, over de verbruikte belminuten en over living on Italian time.

 

Vino

Jaren geleden werkte ik als wijnprofessional. Wijn is dus ook kinda my thing. En toeval of niet, Italiaanse wijnen zijn my favourite. Het is een love affair.

2020 was het jaar dat het allemaal van start ging en ik ga er graag nog even mee verder. Jij was er bij vanaf het begin! En het doet me ongelooflijk veel plezier dat je mee leest. Grazie mille!* (Heel erg bedankt!)

A presto, ragazzi!
Claire

 

Foto’s © An epic view

Meer posts

Druivensoort onbekend

Geraak je ook wel eens gefrustreerd bij het kiezen van een flesje en er nergens de druivensoort op staat vermeld? Ben ik ook geweest. Heel vervelend. En verwarrend vooral. Veel discussies met mijn vader tot gevolg. Hij hardcore oldskool versus ik die een meer...

De wijnkaart, alsjeblieft!

Er was een tijd dat ik op wijnbeurzen de opdracht kreeg om op zoek te gaan naar een nieuwe huiswijn met een maximale prijs van 1,5 of 2 euro (bij de producent, dus zonder exportkosten en accijnzen). In mijn vorige post schreef ik over de minimale prijs van een fles...

Hoeveel kost een (goeie) fles wijn?

Een vraag die ik regelmatig krijg: "is een fles van 50 euro tien keer beter dan een van 5 euro?" Het korte antwoord: “nee”.Maar het echte antwoord is genuanceerder. In supermarkten vind je zonder veel probleem een flesje wijn voor 3 à 4 euro.In een wijnwinkel...

7 mythes over zoete wijn opgehelderd

Zelf heb ik nooit in de scouts gezeten - ja, ooit eens een half jaar bij de meisjesgidsen, maar na veel gelobby bij mijn ouders hoefde ik na een tijdje niet meer terug. Maar ik hoor vrienden die wél in een jeugdbeweging zaten verdacht vaak vertellen over...

Sicilië, het eiland van panda’s en cannoli

”Leave the gun, take the cannoli.” Telkens wanneer ik een cannolo tegenkom, schiet deze beroemde quote uit The Godfather door mijn hoofd. In België zijn cannoli niet zo heel bekend, maar in Italië, en zéker in Sicilië, zijn ze huge. En dat mag je best letterlijk...

Wekelijks wijnnieuws

Chardonnay met chips

Great minds think alike.Of toch ongeveer. Nadat ik al weken vruchteloos op zoek was naar de ideale gevlochten handtas/strandtas, kwam ik erachter dat de tas die ik in mijn hoofd had ook effectief bestond. Tot zover het goeie nieuws. Minder tof: de designafdeling van...

The most wonderful time of the year

“Last Christmas, I gave you my heart …”​ Ik heb een vriendin die in de loop van oktober al in de startblokken staat om haar kerstboom op te tuigen en ik verdenk haar er ook van een belangrijk aandeel te hebben in de royalties van Mariah Carey - you know who you are!...

één passionele middag

"Jazz is de taal van de liefde! L'amore!" riep hij, terwijl hij zijn kleine Fiat cinquecento met een nonchalante polsbeweging in een versnelling hoger gooide. Aan het stuur Mario Scrimaglio, een man met een al even flamboyante persoonlijkheid als zijn naam doet...

Gekoelde rode wijn

Pierre. Brice. Nicolas. De grote liefdes die ik vond temidden van Orangina’s en pedalo’s aan het kleine kiezelstrandje op de oever van de Zuidfranse Aveyron. Stuk voor stuk liefdes voor de rest van mijn leven. En dat leven had een gemiddelde houdbaarheid van 3 weken....

Camperwijn

“maar ik wil naar huuuuiiiis! En ik … ik … ik mis Pinky [mijn zwarte doodle-hond]!”​​ Dikke tranen rolden over mijn gezicht, het bewijs dat ik bepaald geen ‘happy camper’ was en hélemaal klaar was met tenten en luchtmatrassen en hudo’s - don’t ask - en gewoon terug...

Alles weg

Een druk afstudeerfeest.Een laatste zotte avond met mijn medestudenten.Rock Werchter. ​‘t Zijn maar enkele van de vele dingen die doorheen de jaren een vaste plaats in mijn agenda hebben gekregen op de allerlaatste vrijdag van juni. Vaak nog geflankeerd door dubbele...

Lambrusco

Amore! Veramente!*(Allez, schat! Echt waar!) ​Insert enkele Italiaanse handgebaren en een verontwaardigde blik op het gezicht van Mr. Italiano wanneer ik de kaas boven haal. ​Normaal gezien ben ik redelijk puristisch wanneer het op Italiaanse food aankomt. Geen...