2020 of hoe het allemaal begon

dec 30, 2020 | wijn

Met het kerstdiner achter de kiezen (was het voor jou zo goed als voor mij?) resten er nog een paar dagen in 2020. Laat ik geen open deuren intrappen en vertellen wat ik allemaal niet heb kunnen doen, welke vakantie we niet hebben gehad of welke grootse plannen niet werden uitgevoerd.

Laat ik het hebben over de dingen die er wel zijn gebeurd (en die er misschien niet van waren gekomen als de trein gewoon was verder gedenderd). Ik ben er wel zeker van eigenlijk, dat ze niet waren gebeurd. Dan had ik waarschijnlijk niet ingetekend voor de cursus ‘Baas over eigen tijd’. Waardoor ik waarschijnlijk niet tot het besef was gekomen dat het tijd was om plaats te maken voor iets wat al langer in mijn hoofd speelde. Shout out to Anouck & Kelly van Werk & Leven! Die cursus, in combinatie met de eerste lockdown, plantte dat eerste zaadje in mijn hoofd.

Claire met Italiaanse vlag

Italofiel

 

En zo was het dat ik eind augustus de eerste post schreef op mijn blog, Belghissima. Uiteraard ging die over pizza. Say Italy, say pizza.

Ik had nooit de ambitie om een zoveelste reisblog over Italië te schrijven. Er zijn er die dat veel beter doen dan ik en bovendien is dat ook niet iets waar ik per sé blij van word.

Waar ik wel blij van word, is mijn liefde voor Italië en voor (Italiaanse) wijn. Van kleins af aan ging ik met mijn ouders op reis in Italië (meestal Toscana en Umbria) en daar is het allicht begonnen.

De liefde voor Italië zat er bij ons thuis ook al stevig in. Zo kwam de Italiaanse keuken op ons bord en klonk er ook al eens wat Italiaans links en rechts bij ons in huis.

Tijdens het Eurovisie Song Festival werd er steevast gesupporterd voor Italië (douze points pour l’Italie). Behalve in het legendarische jaar 1986 met Sandra Kim, zo chauvinistisch zijn we dan weer wel.

 

Italodisco

 

1986, dat brengt me bij mijn andere liefde: de jaren ’80. Verguisd en vervloekt, vol met mode faux pas en foute kapsels, maar voor mij het beste decennium ever. De films en de cheezyness, maar vooral de muziek. Ik zat, back in 1985, al klaar met mijn taperecorder om mijn eigen mixtapes te maken. En wil Italië nu toch wel niet net een heel popgenre op zichzelf vertegenwoordigen? De Italodisco! Raf, Ryan Paris, Al Bano & Romina Power, Ricchi e Poveri, … ik kan er maar Geen. Genoeg. Van. Krijgen. 

 

Claire aan de computer

Italolove

 

Maar goed, back to the future, terug naar 2020. Terug naar het jaar dat Belghissima het daglicht zag. Want uiteindelijk kwam al dat op vakantie gaan in Italië enzo goed van pas toen ik later Mr. Italiano, Italiaan van beroep, leerde kennen. Ik verbaas me nog elke dag over vreemde Italiaanse kronkels, over het grenzeloze culinaire chauvinisme, over de verbruikte belminuten en over living on Italian time.

 

Vino

Jaren geleden werkte ik als wijnprofessional. Wijn is dus ook kinda my thing. En toeval of niet, Italiaanse wijnen zijn my favourite. Het is een love affair.

2020 was het jaar dat het allemaal van start ging en ik ga er graag nog even mee verder. Jij was er bij vanaf het begin! En het doet me ongelooflijk veel plezier dat je mee leest. Grazie mille!* (Heel erg bedankt!)

A presto, ragazzi!
Claire

 

Foto’s © An epic view

Meer posts

Sicilië, het eiland van panda’s en cannoli

”Leave the gun, take the cannoli.” Telkens wanneer ik een cannolo tegenkom, schiet deze beroemde quote uit The Godfather door mijn hoofd. In België zijn cannoli niet zo heel bekend, maar in Italië, en zéker in Sicilië, zijn ze huge. En dat mag je best letterlijk...

Hoe ik de weg naar (Italiaanse) wijn vond

Als student treinde ik vroeger steevast op zondagavond terug naar mijn kot in Antwerpen, maar niet voordat er samen werd gegeten. En daar hoorde àltijd een goeie fles wijn bij. Dat maakte dat ik meestal de laatste trein nam, vaak samen met mijn beste vriend, die...

Over Italiaanse wijnen en Superwijnen

Maken ze in Zweden wijn? Voorlopig nog niet (maar wie weet over 50 jaar wel?).Het Zweedse sommeliercollectief Water & Wines maakt wél puzzels met wijnregio’s! Na Italië, Frankrijk en Spanje hebben ze ondertussen ook enkele Nieuwe Wereldlanden in de shop. Als...

Wekelijks wijnnieuws

ongewenste intimiteiten

Het was er warm en druk en ik voelde zijn adem in mijn hals. Zijn buik tegen mijn rug. Dronkemanspraat. De grenzen van mijn personal space ruim overschreden. Het was geen scène op zaterdagnacht in een of andere discotheek, maar wel een voorval zondagavond op de...

vrouwen drinken te weinig

nee nee nee, ik bedoel daarmee niet dat vrouwen te weinig alcohol drinken. Statistieken beweren het tegendeel. En ik wil hier al helemaal niet aanzetten tot overmatig drankmisbruik. Maar ik klim, ter gelegenheid van internationale vrouwendag, graag nog eens op mijn...

een speciale gelegenheid

ken je dat? Je hebt een nieuwe cashmere trui of een nogal delicate jurk gekocht (tegen beter weten in) en je betrapt jezelf erop dat je je nieuwe aanwinst niet durft aandoen. Niet omdat je bang bent dat de kat haar klauwen erin zal zetten of dat je meteen de eerste...

een om mee te slapen

“Wie is jouw favoriete filmacteur?” vroeg het nieuwe lief van vriendin P. van in de passagierszetel aan mij.   Meteen kortsluiting.En veel vragen. In welke categorie? Spreken we dan favoriet aller tijden? Of de beau du jour? Amerikaans of Europees? Blockbuster of...

op de zwarte lijst

Karola’s Kitchen en een snufje Ottolenghi. Zie daar de ingrediënten van ons weekmenu tijdens de werkweek met mijn business besties die ik twee weken geleden had. Koken voor een groep mensen is vaak geen sinecure (vegetarisch, vegan, glutenvrij, lactose proof, raw,...

scène in het sterrenrestaurant

Of ik hem kon helpen, vroeg ik vriendelijk.Met angstige blik keek hij de winkel rond, op zoek naar iets bekend. Iets veilig. Iets betrouwbaar. Want allicht leek ik in zijn ogen onvoldoende betrouwbaar om hem degelijk wijnadvies te geven. Dat hij het niet zeker wist,...

geen genoegen met middelmatige wijn

“Is mijn gat niet te dik in deze broek?” vroeg ik me af terwijl ik in het pashokje van de COS stond. Absoluut, maar ik heb ze toch gekocht. Een magentaroze, ribfluwelen broek met brede pijpen. Meteen mijn eerste soldeke van het jaar - 60% korting, meteen inpakken...