fbpx

Over mij

Foto van blogger Claire

Italië vs Antwerpen

Ondanks wat de naam van mijn blog doet vermoeden ben ik geen geboren Italiaanse, net zo min als ik binnen de Antwerpse stadsomwalling ben geboren. Maar beide plaatsen voelen als thuis. Dat komt zo:

Antwerpen. Ik groeide op in een kleine stad, niet zo ver weg van Antwerpen. Daar startte ik ook mijn middelbare school, maar ik ontdekte pas echt het plezier in schoollopen toen ik op mijn vijftiende naar school mocht in ‘de grote stad’. Later ging ik ook op kot in Antwerpen en sindsdien is het thuis. Het is de enige stad in België waar ik wil en kan wonen.

Italië. Toen ik klein was werd er thuis tijdens Eurosong (toen het nog tof was) steevast gesupporterd voor Italië (behalve tijdens het legendarische jaar 1986 met Sandra Kim) en mijn zomervakanties speelden zich doorgaans af te midden van glooiende Toscaanse landschappen of aan meren in het noorden van Italië. Ook later bleef de liefde voor Italië en ik trok in 2019 zelfs naar Toscane om er Italiaans te gaan studeren aan de Università per Stranieri van Siena. En dat kwam niets te vroeg, want …

Ah, l’amore!

In Napoli where love is king
When boy meets girl here’s what they say …

’t Ging in mijn geval net iets anders dan wat Dean Martin (of Marcello hiernaast) voor ogen had, want ik ontmoette mijn Italian lover gewoon in België, maar ver zat hij er niet naast, want Mr. Italiano bleek afkomstig van de Amalfitaanse kust en dat ligt op slechts een boogscheut van Napels. Of ze er Italiaans spreken is weer een ander verhaal (meer daarover op de blog), maar Napels is onmiskenbaar de stad van de liefde. En pizza.

 

Wie, wat, waar en met wie?

Ik ben Claire, 45, en sta met een been in België en met het andere in Italië. Voorlopig woon ik nog in Antwerpen (maar wie weet voor hoe lang nog?). Ik beschouw mezelf als een serieel ondernemer, maar werk ook al 11 jaar als freelance art director / rebranding designer. Ik vind mezelf graag opnieuw uit om de zoveel tijd en ben niet vies van een carrièreswitch zo nu en dan.

Mr. Italiano en ik wonen in bij Puck en Jules (op z’n Engels, want ’t is een meisje), 2 Maine Coons van goeden huize. Een keer per week lijkt mijn koelkast zich ten zuiden van Napels te bevinden, dat komt omdat Mr. Italiano aka Matteo’s Mozzarella ons dan bevoorraadt met gigantische hoeveelheden mozzarella, burrata, ricotta en sfogliatella. Ik heb mijn weegschaal al lang geleden buiten gegooid en probeer de schade te beperken met intermittent fasting (18/6 bij voorkeur, maar dat is enkel haalbaar wanneer ik in België ben, want minder geschikt voor de Italian lifestyle).

En verder?

Ik reis graag, zij het minder vaak dan ik zou willen, heb een voorliefde voor wijn (uit Italië, ovviamente, maar je mag voor mij altijd een goeie Côtes du Rhône opentrekken) en ik kook graag (wanneer ik tijd heb) maar ga zeker zo graag uit eten. Een goed gevulde tafel met vrienden en eten behoort tot mijn geluksmomenten. De jaren ’80 zijn mijn favoriete decennium, zelfs in die mate dat ik er een podcast op na hou die uitsluitend aan deze periode gewijd is.

Ik ben wijnaficionada en a woman on a mission: ik wil zoveel mogelijk dames’ wijnkennis een boost geven en een ware wijnrevolutie starten. Ik werkte 5 jaar als wine professional, maar ben Italian wine ambassador voor het leven. Ik deel graag mijn kennis in mijn online wijncursus Chianti Queens.

De blog

Is 80’s italodisco jouw guilty pleasure? Blijft Umberto Tozzi lang na Gente di mare jouw numero uno (twelve points for Italy)? Doet de nummer 14 van Napoli je hart sneller slaan (Mér-tééééns)?
Vinden je vrienden je een pizzasnob (#sorrynotsorry)?

Spreek je in je dromen vlot Italiaans, maar valt het in ’t echt wat tegen (“was het nu ‘brusketta’ of ‘brusjetta'”)? En vooral: wil je geen mal figuur slaan tijdens je trip naar Il bel paese?

Say no more. Alle bovenstaande onderwerpen en meer vind je hier terug, op de blog. Ik bied je een insiderblik op Italiaanse cultuur, de gewoontes en tradities, de keuken, en ik geef ook taaltips waar je wat aan hebt tijdens je Italiëtrip.

Heb je vragen (bij voorkeur over Italië-gerelateerde topics)? Zijn er Italiaanse mysteries waarop je nu eindelijk wel eens een antwoord wil? Bel me, schrijf me!
Laat het even weten hieronder in de comments, stuur me een e-mail of contacteer me op de socials, en dan probeer ik je sito presto een antwoord te bieden.

Benvenuta/o!
Claire

1 Response
  1. Luc Snoeckx

    Een heel mooie site, Claire. En we houden ook van Napels, al waren we er maar een keertje. Groetjes – ook van Agnes natuurlijk – aan Matteo!

Leave a Reply