Sicilië, het eiland van panda’s en cannoli
”Leave the gun, take the cannoli.”
Telkens wanneer ik een cannolo tegenkom, schiet deze beroemde quote uit The Godfather door mijn hoofd.
In België zijn cannoli niet zo heel bekend, maar in Italië, en zéker in Sicilië, zijn ze huge. En dat mag je best letterlijk nemen. Geen idee waarover ik het heb? Een (Siciliaanse) cannolo is een krokant opgerold koekje, gevuld met gezoete ricotta gemaakt van schapenmelk. Vaak afgewerkt met typisch Siciliaanse ingrediënten zoals geconfijt fruit, verkruimelde pistachenootjes of chocoladeschilfers.
Een broodje milt
Op mijn oproep om Siciliaanse specialiteiten door te geven, kwam al gauw de suggestie ‘pani ca meusa’. Vegetariërs lopen best in een grote boog rond dit typisch Palermitaanse streetfood, want het het is niet meer dan een broodje gevuld met een mix van gemarineerde varkensingewanden zoals milt (milza in Italiaanse, meusa in Palermitaans slang), maag en long die vervolgens worden gebakken in reuzel. Wees gerust: het smaakt beter dan het klinkt. Place to be daarvoor is de marktbuurt ‘Vucciria’, waar je je een weg baant tussen luide marktkramers, barretjes en eetkraampjes. Gekookte octopussen worden er ter plaatse in stukjes gehakt en met een flinke kneep citroen geserveerd.
Zilte wijn
Wat wijn betreft, was Sicilië altijd al een blinde vlek in mijn register. En volledig onterecht, zo blijkt. In Sicilië wordt heel veel wijn gemaakt, met de nadruk op véél. Kwantiteit primeert hier jammer genoeg vaak op kwaliteit. Er zijn ongelooflijk veel wijngaarden waar Grillo wordt verbouwd, een druif waar doorgaans eenvoudige, easy-drinking landwijn van wordt gemaakt. Maar de voorbije dagen heb ik dus ook al geweldige Grillo-wijnen gedronken, complex en vooral met een zilt zeekarakter.
Veel van de beste wijnen van Sicilië vind je in de buurt van de Etna. Vulkanische ondergrond is doorgaans heel geschikt om mooie, minerale wijnen te maken met veel complexiteit. De beste exemplaren vind je in de Etna DOC-appellatie. In België vind je vooral eenvoudige Grillo en Catarratto in wit en Nero d’Avola in rood. Wijnen die ik doorgaans aan mij voorbij laat gaan. Maar wat ik hier al heb geproefd heeft niks te maken met die simpele wijntjes! Wàt een ontdekking!
Marsala en Pantelleria
Zoals ik al zei: ik was nog nooit in Sicilië geweest. Ik kende alleen maar Palermo en ik wist dat er oude Griekse sites zijn, maar daar hield het ver op. Vorig jaar zag ik de tv-reeks ‘Maltese’ die zich volledig afspeelt in het Trapani van de jaren ‘70. Heerlijke televisie en ik was meteen verkocht door de sfeer die de reeks uitademt. Knappe commissaris in een zuidelijke stad aan het water? Check! En dubbel check!
Niet zo ver van Trapani vind je de stad Marsala, beroemd voor haar versterkte wijn. Nu ben ik doorgaans niet zo’n fan van versterkte wijnen genre sherry (te droog) en porto (te zoet), maar marsala zit er nét tussenin! Ik kende de wijn vooral van in de keuken om sauzen mee op te waarderen, maar marsala heeft dus veel meer te bieden. En net zoals bij sherry- en portwijnen heb je zeer goede (en dure) varianten die je hun banale naamgenoten makkelijk doen vergeten. Te ontdekken dus!
Vanuit Trapani kun je de overzet nemen naar Pantelleria, een eiland midden in de Middellandse zee, dat geologisch gezien bij het Afrikaanse continent hoort, maar wel Italiaans grondgebied is. Hier maken ze de gelijknamige Passito di Pantelleria, een heerlijk fruitige (moscato) dessertwijn, gemaakt van de Zibibbo-druif. De wijn wordt enkel hier geproduceerd en je vindt hem ook maar heel sporadisch in België, maar recent kwam het op mijn radar toen een Italiaanse vriend het meebracht tijdens ons Ardennen-weekend. Ik was meteen verkocht!
Ondanks dat Sicilië maar een eiland is, is er veel te ontdekken. En dan heb ik het nog maar alleen over de lokale keuken en de wijn! Na dag twee werd het me al duidelijk dat er hier te veel op te korte tijd te bezoeken valt en de infrastructuur van het wegennetwerk op het eiland helpt daar niet bij. Afstanden die er op de kaart best doenbaar uitzien, duren een eeuwigheid en er zijn amper snelwegen, waardoor een tripje van punt a naar b al gauw een dagonderneming wordt.
Conclusie: deze week is een heel fijne teen-in-het-water-ervaring, maar ik kom zeker terug met een concreet plan van aanpak en wil ik alle lokale specialiteiten en wijnen ontdekken. Dus ik ga nu terug aan het werk!
Ciao!
Claire
Recente posts
Waarom je beter geen Cava meer drinkt
Ik daag je uit om een Vlaams café of brasserie te vinden waar je geen cava op de kaart terug vindt. Voor velen is het een betrouwbaar alternatief voor de vaak ondrinkbare huiswijn die je in menig horeca-etablissement in je maag gesplitst krijgt. En het is bijna een...
Druivensoort onbekend
Geraak je ook wel eens gefrustreerd bij het kiezen van een flesje en er nergens de druivensoort op staat vermeld? Ben ik ook geweest. Heel vervelend. En verwarrend vooral. Veel discussies met mijn vader tot gevolg. Hij hardcore oldskool versus ik die een meer...
De wijnkaart, alsjeblieft!
Er was een tijd dat ik op wijnbeurzen de opdracht kreeg om op zoek te gaan naar een nieuwe huiswijn met een maximale prijs van 1,5 of 2 euro (bij de producent, dus zonder exportkosten en accijnzen). In mijn vorige post schreef ik over de minimale prijs van een fles...
Hoeveel kost een (goeie) fles wijn?
Een vraag die ik regelmatig krijg: "is een fles van 50 euro tien keer beter dan een van 5 euro?" Het korte antwoord: “nee”.Maar het echte antwoord is genuanceerder. In supermarkten vind je zonder veel probleem een flesje wijn voor 3 à 4 euro.In een wijnwinkel...
7 mythes over zoete wijn opgehelderd
Zelf heb ik nooit in de scouts gezeten - ja, ooit eens een half jaar bij de meisjesgidsen, maar na veel gelobby bij mijn ouders hoefde ik na een tijdje niet meer terug. Maar ik hoor vrienden die wél in een jeugdbeweging zaten verdacht vaak vertellen over...
Wekelijks wijnnieuws
één passionele middag
"Jazz is de taal van de liefde! L'amore!" riep hij, terwijl hij zijn kleine Fiat cinquecento met een nonchalante polsbeweging in een versnelling hoger gooide. Aan het stuur Mario Scrimaglio, een man met een al even flamboyante persoonlijkheid als zijn naam doet...
Gekoelde rode wijn
Pierre. Brice. Nicolas. De grote liefdes die ik vond temidden van Orangina’s en pedalo’s aan het kleine kiezelstrandje op de oever van de Zuidfranse Aveyron. Stuk voor stuk liefdes voor de rest van mijn leven. En dat leven had een gemiddelde houdbaarheid van 3 weken....
Camperwijn
“maar ik wil naar huuuuiiiis! En ik … ik … ik mis Pinky [mijn zwarte doodle-hond]!” Dikke tranen rolden over mijn gezicht, het bewijs dat ik bepaald geen ‘happy camper’ was en hélemaal klaar was met tenten en luchtmatrassen en hudo’s - don’t ask - en gewoon terug...
Alles weg
Een druk afstudeerfeest.Een laatste zotte avond met mijn medestudenten.Rock Werchter. ‘t Zijn maar enkele van de vele dingen die doorheen de jaren een vaste plaats in mijn agenda hebben gekregen op de allerlaatste vrijdag van juni. Vaak nog geflankeerd door dubbele...
Lambrusco
Amore! Veramente!*(Allez, schat! Echt waar!) Insert enkele Italiaanse handgebaren en een verontwaardigde blik op het gezicht van Mr. Italiano wanneer ik de kaas boven haal. Normaal gezien ben ik redelijk puristisch wanneer het op Italiaanse food aankomt. Geen...
5 x Sicilië op het witte scherm
- Veel beroemde scènes van The Godfather-trilogie spelen zich af op Sicilië. De scenes waarin Michael Corleone in de eerste film onderduikt op Sicilië, zijn opgenomen aan de oostkust van het eiland, voornamelijk in de dorpjes Forza d’Agrò en Savoca. De finale van The Godfather III, waaronder ook de dramatische trappenscène, is gesitueerd in en rond het operagebouw van Palermo, het Teatro Massimo.
- De film A bigger splash met o.m. Matthias Schoenaerts en Ralph Fiennes werd volledig gedraaid op het eiland Pantelleria, dat halverwege Sicilië en het Afrikaanse continent ligt.
- De tv-serie Maltese, il romanzo del commissario speelt zich bijna volledig af in en rond de stad Trapani en werd er ook effectief gefilmd.
- In de verfilming van de boeken van misdaadauteur Andrea Camillieri lost Commissario Montalbano in de fictieve Siciliaanse stad Vigata allerlei misdaden op. De echte locaties waar de serie werd/wordt opgenomen zijn te vinden in Ragusa, Modica en Ispica (allen aan de oostkant van het eiland).
Voor de fans: het standbeeld van auteur Camillieri vind je terug in Agrigento, vlakbij de hitorische site Valle dei templi (Vallei van de tempels). - La mafia uccide solo in estate (Mafia only kills in summer) speelt zich af in het Palermo van de jaren ’70 en ’80 en werd volledig in de hoofdstad opgenomen. Eerst was er de film en die werd later uitgesponnen naar een (erg vermakelijke) tv-serie. Seizoen 1 en 2 kan je bekijken op de streamingdienst van Disney +. Aanrader!
Sicilië praktisch
- Met Brussels Airlines vlieg je rechtstreeks op Palermo, Catania en soms ook Cosimo. Ryanair vliegt vanuit Charleroi ook rechtstreeks op Trapani (of je kunt een tussenstop maken in Rome of Milaan).
- Transport
Een auto is een absolute must om het eiland te verkennen, openbaar vervoer is er nauwelijks en vraagt veel tijd. De rijstijl van de locals is nog nonchalanter dan op het Italiaanse vasteland en bij momenten ronduit gevaarlijk, hier geldt het recht van de sterkste. Een 4×4 is geen overbodige luxe, maar een Fiat Panda is hier ook uitermate geschikt. - Marsala is niet meteen een bijzonder mooie stad, maar ze heeft een klein historisch centrum met leuke plaatsjes om te ontdekken (waaronder een interessante wijnbar).
- Trapani daarentegen is een uitgestrekte stad met een mooie lungomare (wandeldijk) en een interessante oude binnenstad. Je vindt er veel goeie restaurants vlak bij elkaar.
- Mazara del Vallo is een charmant kustplaatsje met mooie authentieke architectuur en een levendige binnenstad met veel bars en restaurants. Vlakbij vinden kite- en windsurfers ook hun gading in de vele stranden en surfscholen.
- San Vito lo Capo is één van de meest westelijke punten van het eiland, een mooi badplaatsje met prachtige stranden en azuurblauwe zee. Bekend voor o.m. tonijn en bottarga. Tijdens de zomermaanden is het hier over de koppen lopen.