Coca-Cola light

apr 21, 2023 | nieuwsbrieven

Confession time.
De dieet-lobby heeft een verloren zieltje aan mij.

Toen mijn mama ergens diep in de jaren ‘80 – de begindagen van de light-producten – een keer per ongeluk een fles Coca-Cola light (Coca-Cola wàtte?) van de Gran Bazar had meegebracht, vond ik die cola wel heel gek smaken.

Het duurde niet lang voor ik in de gaten kreeg dat, ondanks dat er wel degelijk Coca-Cola op de fles stond, het niet the real deal was. De inhoud van de fles Coca-Cola light ging vervolgens rechtstreeks de afvoer in – hoe vies wàs dat ook, zeg! – en dat was het laatste dat er ooit van gezien werd. Good riddens.

Nu heb ik cola zelf allang afgezworen, maar mijn punt is: liever één glas echte Coca-Cola dan een hele fles Coca-Cola light. Toegegeven, misschien niet het beste voorbeeld (want af en toe een Coca-Cola zero gaat er hier ook wel in), maar je kunt de theorie evengoed toepassen op light mayonaise, light yoghurt, … en worst off all … margarine! Enfin, ik heb het niet zo met light-varianten en fake producten die iets pretenderen te zijn dat ze niet zijn.

 

Less is more

“Claire, waarom ben je nu aan ‘t ranten over Coca-Cola! Dat heeft toch niks met wijn te maken?” Toch wel. In die zin dat het bij alles draait rond kwaliteit. Niet kwantiteit. Ook bij wijn. Liever een kleine hoeveelheid kwaliteit dan veel brol.

En kwaliteit in wijn, dat blijft een hekel punt. Want eerlijk? Ik heb mijn buik zò vol van de goedkope slobberwijntjes, van de high-volume-inexpensive-wine zoals dat in vakjargon heet. De ‘Château Migraines’ met een leuk etiketje erop die ze je in de supermarkt graag in de maag proberen te splitsen.

Het type wijn dat bij een kwaliteitscontrole maar net met de hakken over de sloot geraakt. Het type wijn dat wordt ingekocht bij de producent voor amper anderhalve euro per fles en waar jij, als eindconsument, op restaurant 18 euro of meer voor betaalt in de vorm van ‘huiswijn’. Dàt type wijn wil ik er graag uit.

 

Kwaliteit over kwantiteit

Liever wat meer betalen voor een kleinere hoeveelheid, maar meer kwaliteit. Want geloof me vrij, er is héél veel verschil in kwaliteit in wijn. En dan heb ik het niet eens over smaak, maar wel over de manier waarop wijn wordt gemaakt en hoe dat een directe impact heeft op hoe gezond of ongezond wijn is.

Het betekent het verschil tussen een kater van episch formaat de dag nadien – ik drink nòòit meer! – of een klein zweempje hoofdpijn omdat dat laatste glas er misschien eentje teveel was – oops! Maar niet omdat je net je quotum aan sulfieten voor de rest van het jaar naar binnen hebt gewerkt op één avond tijd.

Waarom je beter enkele euro’s meer uitgeeft aan een fles wijn en hoe dat je gezondheid ten goede komt, vertel ik je graag in de blogpost die ik daarover schreef. 

Deze tekst verscheen oorspronkelijk als nieuwsbrief en werd geadapteerd

meer nieuwsbrieven

De pod op

een migraine-aanval zorgde er 7 jaar geleden voor dat ik de hoofdact van TW Classic miste. Iets waar ik nog steeds spijt van heb. Of hàd, want het voorbije weekend kreeg ik een herkansing! Mr. Italiano en ik reisden af naar Rome om daar naar Bruce Springsteen...

Niet de populairste van de klas

500 frank. Dat was de prijs die ik betaalde voor een steak met frieten in een klein eethuisje om de hoek van mijn studentenkot. Je denkt nu “Belgische frank, dat is toch al wel een tijdje geleden?” Inderdaad, voor dit verhaal moet ik terug naar 1995, mijn eerste jaar...

ongewenste intimiteiten

Het was er warm en druk en ik voelde zijn adem in mijn hals. Zijn buik tegen mijn rug. Dronkemanspraat. De grenzen van mijn personal space ruim overschreden. Het was geen scène op zaterdagnacht in een of andere discotheek, maar wel een voorval zondagavond op de...

vrouwen drinken te weinig

nee nee nee, ik bedoel daarmee niet dat vrouwen te weinig alcohol drinken. Statistieken beweren het tegendeel. En ik wil hier al helemaal niet aanzetten tot overmatig drankmisbruik. Maar ik klim, ter gelegenheid van internationale vrouwendag, graag nog eens op mijn...

een speciale gelegenheid

ken je dat? Je hebt een nieuwe cashmere trui of een nogal delicate jurk gekocht (tegen beter weten in) en je betrapt jezelf erop dat je je nieuwe aanwinst niet durft aandoen. Niet omdat je bang bent dat de kat haar klauwen erin zal zetten of dat je meteen de eerste...

een om mee te slapen

“Wie is jouw favoriete filmacteur?” vroeg het nieuwe lief van vriendin P. van in de passagierszetel aan mij.   Meteen kortsluiting.En veel vragen. In welke categorie? Spreken we dan favoriet aller tijden? Of de beau du jour? Amerikaans of Europees? Blockbuster of...

op de zwarte lijst

Karola’s Kitchen en een snufje Ottolenghi. Zie daar de ingrediënten van ons weekmenu tijdens de werkweek met mijn business besties die ik twee weken geleden had. Koken voor een groep mensen is vaak geen sinecure (vegetarisch, vegan, glutenvrij, lactose proof, raw,...