op de zwarte lijst

jan 31, 2023 | nieuwsbrieven

Karola’s Kitchen en een snufje Ottolenghi. Zie daar de ingrediënten van ons weekmenu tijdens de werkweek met mijn business besties die ik twee weken geleden had.

Koken voor een groep mensen is vaak geen sinecure (vegetarisch, vegan, glutenvrij, lactose proof, raw, suikervrij, … need I go on?), maar onze gelegenheidschef laveerde tussen intoleranties en persoonlijke no go’s alsof ze nooit anders had gedaan – dank je, Lieselot van Lunalotta Jewellery.

En zo geraakten we elke dag weer heerlijk gevoed en gelaafd. Dat laatste, daar was ik dan weer verantwoordelijk voor. Zoals steeds, wanneer ik voor langer dan een dag ergens naar toe trek, was elke centimeter van de koffer van mijn MINI al ingenomen door een uitgebalanceerde selectie aan wijnen. Eenmaal aangekomen bleek dat niet eens nodig, want het huis dat we hadden gehuurd voor onze business retreat bevond zich op een wijndomein*. Maakten ze daar toch wel niet mijn favoriet, zeker? Jawel: Riesling. Bingo!

 

Dominante types

Maar goed, Karola’s kitchen dus. Ik ontdekte haar nog maar enkele maanden geleden toen ze op een business event kwam vertellen over haar zaak. Karola (née Karolien Olaerts) kookt hoofdzakelijk vegetarisch en heeft, net als Yotam Ottolenghi, een voorliefde voor mediterrane smaken en ingrediënten. Zo passeerde kaneel ook wel eens de revue. Bleek dat kaneel zo’n specerij was dat op de zwarte lijst stond van een van ons.

Nu zou je denken dat kaneel een nogal dominante smaak is en al snel gaat overheersen. Maar alles heeft te maken met dosering. Een snufje kaneel en je merkt er niks van. Een koffielepel en er gaat er eentje over haar nek.

En zo is het ook met wijn. Een van de grootste uitdagingen in wijn is om smaken en aroma’s te isoleren en te herkennen. Sommige aroma’s zijn heel erg aanwezig, anderen haal je er amper uit. Zo is de typische geur van eiken hout en vanille iets dat de meest ongetrainde neus er relatief makkelijk uithaalt. Vooral in witte wijn. Minerale aroma’s (vuursteen en zilte geuren) is al een pak moeilijker te detecteren en vragen wat oefening.

Geuren in wijn herkennen kun je gelukkig leren. Door veel te proeven, maar ook met leuke tools zoals een geurkoffer. Zelf gebruik ik die van Le nez du vin. Een doos gevuld met kleine flesjes met daarin de verschillende geuren die je in wijn kunt terugvinden en in welke wijnen je ze tegenkomt.

In de wijnworkshops die ik organiseer gaan we in de eerste plaats wijn proeven, maar daarnaast kun je ook met de aroma’s aan de slag en leer je op een leuke manier wijnaroma’s herkennen. Benieuwd om ook beter wijnen te proeven? Binnenkort zet ik de data van de eerstkomende workshops online.

Nu al interesse? Laat dan je naam achter op de wachtlijst en je hoort het als eerste. Dat loont, want de workshops gebeuren in kleine groepjes zodat iedereen de kans heeft om vragen te stellen en haar eigen smaakprofiel te ontdekken.

*absolute aanrader voor zowel verblijf als ook wijntastings in eigen land: het jonge wijn- en vakantiedomein De Zwaluw in Kasterlee in de Antwerpse Kempen. Ter compensatie kan je gezond gaan doen in de rondom gelegen bossen.

Deze tekst verscheen oorspronkelijk als nieuwsbrief en werd geadapteerd

meer nieuwsbrieven

Chardonnay met chips

Great minds think alike.Of toch ongeveer. Nadat ik al weken vruchteloos op zoek was naar de ideale gevlochten handtas/strandtas, kwam ik erachter dat de tas die ik in mijn hoofd had ook effectief bestond. Tot zover het goeie nieuws. Minder tof: de designafdeling van...

The most wonderful time of the year

“Last Christmas, I gave you my heart …”​ Ik heb een vriendin die in de loop van oktober al in de startblokken staat om haar kerstboom op te tuigen en ik verdenk haar er ook van een belangrijk aandeel te hebben in de royalties van Mariah Carey - you know who you are!...

één passionele middag

"Jazz is de taal van de liefde! L'amore!" riep hij, terwijl hij zijn kleine Fiat cinquecento met een nonchalante polsbeweging in een versnelling hoger gooide. Aan het stuur Mario Scrimaglio, een man met een al even flamboyante persoonlijkheid als zijn naam doet...

Gekoelde rode wijn

Pierre. Brice. Nicolas. De grote liefdes die ik vond temidden van Orangina’s en pedalo’s aan het kleine kiezelstrandje op de oever van de Zuidfranse Aveyron. Stuk voor stuk liefdes voor de rest van mijn leven. En dat leven had een gemiddelde houdbaarheid van 3 weken....

Camperwijn

“maar ik wil naar huuuuiiiis! En ik … ik … ik mis Pinky [mijn zwarte doodle-hond]!”​​ Dikke tranen rolden over mijn gezicht, het bewijs dat ik bepaald geen ‘happy camper’ was en hélemaal klaar was met tenten en luchtmatrassen en hudo’s - don’t ask - en gewoon terug...

Alles weg

Een druk afstudeerfeest.Een laatste zotte avond met mijn medestudenten.Rock Werchter. ​‘t Zijn maar enkele van de vele dingen die doorheen de jaren een vaste plaats in mijn agenda hebben gekregen op de allerlaatste vrijdag van juni. Vaak nog geflankeerd door dubbele...

Lambrusco

Amore! Veramente!*(Allez, schat! Echt waar!) ​Insert enkele Italiaanse handgebaren en een verontwaardigde blik op het gezicht van Mr. Italiano wanneer ik de kaas boven haal. ​Normaal gezien ben ik redelijk puristisch wanneer het op Italiaanse food aankomt. Geen...