op de zwarte lijst

jan 31, 2023 | nieuwsbrieven

Karola’s Kitchen en een snufje Ottolenghi. Zie daar de ingrediënten van ons weekmenu tijdens de werkweek met mijn business besties die ik twee weken geleden had.

Koken voor een groep mensen is vaak geen sinecure (vegetarisch, vegan, glutenvrij, lactose proof, raw, suikervrij, … need I go on?), maar onze gelegenheidschef laveerde tussen intoleranties en persoonlijke no go’s alsof ze nooit anders had gedaan – dank je, Lieselot van Lunalotta Jewellery.

En zo geraakten we elke dag weer heerlijk gevoed en gelaafd. Dat laatste, daar was ik dan weer verantwoordelijk voor. Zoals steeds, wanneer ik voor langer dan een dag ergens naar toe trek, was elke centimeter van de koffer van mijn MINI al ingenomen door een uitgebalanceerde selectie aan wijnen. Eenmaal aangekomen bleek dat niet eens nodig, want het huis dat we hadden gehuurd voor onze business retreat bevond zich op een wijndomein*. Maakten ze daar toch wel niet mijn favoriet, zeker? Jawel: Riesling. Bingo!

 

Dominante types

Maar goed, Karola’s kitchen dus. Ik ontdekte haar nog maar enkele maanden geleden toen ze op een business event kwam vertellen over haar zaak. Karola (née Karolien Olaerts) kookt hoofdzakelijk vegetarisch en heeft, net als Yotam Ottolenghi, een voorliefde voor mediterrane smaken en ingrediënten. Zo passeerde kaneel ook wel eens de revue. Bleek dat kaneel zo’n specerij was dat op de zwarte lijst stond van een van ons.

Nu zou je denken dat kaneel een nogal dominante smaak is en al snel gaat overheersen. Maar alles heeft te maken met dosering. Een snufje kaneel en je merkt er niks van. Een koffielepel en er gaat er eentje over haar nek.

En zo is het ook met wijn. Een van de grootste uitdagingen in wijn is om smaken en aroma’s te isoleren en te herkennen. Sommige aroma’s zijn heel erg aanwezig, anderen haal je er amper uit. Zo is de typische geur van eiken hout en vanille iets dat de meest ongetrainde neus er relatief makkelijk uithaalt. Vooral in witte wijn. Minerale aroma’s (vuursteen en zilte geuren) is al een pak moeilijker te detecteren en vragen wat oefening.

Geuren in wijn herkennen kun je gelukkig leren. Door veel te proeven, maar ook met leuke tools zoals een geurkoffer. Zelf gebruik ik die van Le nez du vin. Een doos gevuld met kleine flesjes met daarin de verschillende geuren die je in wijn kunt terugvinden en in welke wijnen je ze tegenkomt.

In de wijnworkshops die ik organiseer gaan we in de eerste plaats wijn proeven, maar daarnaast kun je ook met de aroma’s aan de slag en leer je op een leuke manier wijnaroma’s herkennen. Benieuwd om ook beter wijnen te proeven? Binnenkort zet ik de data van de eerstkomende workshops online.

Nu al interesse? Laat dan je naam achter op de wachtlijst en je hoort het als eerste. Dat loont, want de workshops gebeuren in kleine groepjes zodat iedereen de kans heeft om vragen te stellen en haar eigen smaakprofiel te ontdekken.

*absolute aanrader voor zowel verblijf als ook wijntastings in eigen land: het jonge wijn- en vakantiedomein De Zwaluw in Kasterlee in de Antwerpse Kempen. Ter compensatie kan je gezond gaan doen in de rondom gelegen bossen.

Deze tekst verscheen oorspronkelijk als nieuwsbrief en werd geadapteerd

meer nieuwsbrieven

ongewenste intimiteiten

Het was er warm en druk en ik voelde zijn adem in mijn hals. Zijn buik tegen mijn rug. Dronkemanspraat. De grenzen van mijn personal space ruim overschreden. Het was geen scène op zaterdagnacht in een of andere discotheek, maar wel een voorval zondagavond op de...

vrouwen drinken te weinig

nee nee nee, ik bedoel daarmee niet dat vrouwen te weinig alcohol drinken. Statistieken beweren het tegendeel. En ik wil hier al helemaal niet aanzetten tot overmatig drankmisbruik. Maar ik klim, ter gelegenheid van internationale vrouwendag, graag nog eens op mijn...

een speciale gelegenheid

ken je dat? Je hebt een nieuwe cashmere trui of een nogal delicate jurk gekocht (tegen beter weten in) en je betrapt jezelf erop dat je je nieuwe aanwinst niet durft aandoen. Niet omdat je bang bent dat de kat haar klauwen erin zal zetten of dat je meteen de eerste...

een om mee te slapen

“Wie is jouw favoriete filmacteur?” vroeg het nieuwe lief van vriendin P. van in de passagierszetel aan mij.   Meteen kortsluiting.En veel vragen. In welke categorie? Spreken we dan favoriet aller tijden? Of de beau du jour? Amerikaans of Europees? Blockbuster of...

scène in het sterrenrestaurant

Of ik hem kon helpen, vroeg ik vriendelijk.Met angstige blik keek hij de winkel rond, op zoek naar iets bekend. Iets veilig. Iets betrouwbaar. Want allicht leek ik in zijn ogen onvoldoende betrouwbaar om hem degelijk wijnadvies te geven. Dat hij het niet zeker wist,...

geen genoegen met middelmatige wijn

“Is mijn gat niet te dik in deze broek?” vroeg ik me af terwijl ik in het pashokje van de COS stond. Absoluut, maar ik heb ze toch gekocht. Een magentaroze, ribfluwelen broek met brede pijpen. Meteen mijn eerste soldeke van het jaar - 60% korting, meteen inpakken...

heb je even voor mij?

Een ex zei ooit ‘timing is everything’. Dat zijn timing niet helemaal gelijk liep met de mijne is weer een ander verhaal dat ons te ver zou brengen, maar wat die timing betreft, had hij wel gelijk. Je kunt dingen nog zo zorgvuldig plannen, soms is je timing gewoon...