scène in het sterrenrestaurant

jan 20, 2023 | nieuwsbrieven

Of ik hem kon helpen, vroeg ik vriendelijk.
Met angstige blik keek hij de winkel rond, op zoek naar iets bekend. Iets veilig. Iets betrouwbaar. Want allicht leek ik in zijn ogen onvoldoende betrouwbaar om hem degelijk wijnadvies te geven.

Dat hij het niet zeker wist, zei hij. “Maar uwen baas gaat mij wel kunnen helpen, hoor!” zei hij zelfverzekerd.

Een. Ik heb geen baas. Honden hebben een baas (en katten personeel, ha!).
Twee. Ik draai al langer mee in die wijnwinkel dan ‘mijn baas’ – sorry, Philippe.
Drie. Ik had hem kunnen helpen, als hij zijn vraag ook effectief aan mij had gesteld. Maar dat deed hij niet.

Net zoals de sommelier van dat Michelin-restaurant een week eerder de wijnkaart (die ik hem nota bene zelf had gevraagd) niet aan mij, maar wel automatisch aan mijn mannelijke tafelpartner overhandigde. Waarop die laatste de situatie probeerde te ontmijnen met het grapje “Zij kiest, ik drink!” Crisis afgewend.

 

Ik zou mijn schouders kunnen ophalen. Net zoals ik ook opmerkingen genre “Amai, jij kent wel veel van muziek (of film) voor een vrouw!” zou kunnen laten passeren. Maar dat doe ik niet. Ja, ik ben een vrouw. En ja, ik ken ook iets van auto’s. Van film. Van seventies rock. En van andere dingen die blijkbaar uitsluitend voorbehouden zijn aan mannen. En dus ook van wijn.

Maar dat was niet altijd zo. Er was een tijd dat ik amper het verschil tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc kende. Wit is wit, toch? Ja, niet dus hé. Maar dat heb ik pas later ontdekt. Zo’n 20 jaar geleden. Toen ging ik zelf over wijn lezen en volgde ik mijn eerste wijncursus. Als enige vrouw in een groep van bijna twintig cursisten.

 

Ondertussen heb ik beslist van nog een cursus te gaan volgen. En ‘t is een stevige! Eind deze maand start ik met de wijnopleiding WSET niveau 3, je kunt ‘m vergelijken met de officiële opleiding tot sommelier. Je vraagt je misschien af waarom ik dié dan niet gewoon ga volgen?

Is me iets te klassiek en ik ben, eerlijk gezegd, ook niet echt geïnteresseerd in 27 verschillende wijnglazen matchen bij de juiste wijn. Want ik denk niet dat dat iets is waarmee ik jou kan helpen. Dus daar wil ik mijn én jouw tijd niet mee verdoen. Ik wil liever hands-on kennis overbrengen die je zelf in de praktijk kunt omzetten dan dat ik je leer wat het per-fec-te glas is om Pinot noir in te serveren. Het leven speelt zich nu eenmaal niet af in een sterrenrestaurant.

Deze tekst verscheen oorspronkelijk als nieuwsbrief en werd geadapteerd

meer nieuwsbrieven

ongewenste intimiteiten

Het was er warm en druk en ik voelde zijn adem in mijn hals. Zijn buik tegen mijn rug. Dronkemanspraat. De grenzen van mijn personal space ruim overschreden. Het was geen scène op zaterdagnacht in een of andere discotheek, maar wel een voorval zondagavond op de...

vrouwen drinken te weinig

nee nee nee, ik bedoel daarmee niet dat vrouwen te weinig alcohol drinken. Statistieken beweren het tegendeel. En ik wil hier al helemaal niet aanzetten tot overmatig drankmisbruik. Maar ik klim, ter gelegenheid van internationale vrouwendag, graag nog eens op mijn...

een speciale gelegenheid

ken je dat? Je hebt een nieuwe cashmere trui of een nogal delicate jurk gekocht (tegen beter weten in) en je betrapt jezelf erop dat je je nieuwe aanwinst niet durft aandoen. Niet omdat je bang bent dat de kat haar klauwen erin zal zetten of dat je meteen de eerste...

een om mee te slapen

“Wie is jouw favoriete filmacteur?” vroeg het nieuwe lief van vriendin P. van in de passagierszetel aan mij.   Meteen kortsluiting.En veel vragen. In welke categorie? Spreken we dan favoriet aller tijden? Of de beau du jour? Amerikaans of Europees? Blockbuster of...

op de zwarte lijst

Karola’s Kitchen en een snufje Ottolenghi. Zie daar de ingrediënten van ons weekmenu tijdens de werkweek met mijn business besties die ik twee weken geleden had. Koken voor een groep mensen is vaak geen sinecure (vegetarisch, vegan, glutenvrij, lactose proof, raw,...

geen genoegen met middelmatige wijn

“Is mijn gat niet te dik in deze broek?” vroeg ik me af terwijl ik in het pashokje van de COS stond. Absoluut, maar ik heb ze toch gekocht. Een magentaroze, ribfluwelen broek met brede pijpen. Meteen mijn eerste soldeke van het jaar - 60% korting, meteen inpakken...

heb je even voor mij?

Een ex zei ooit ‘timing is everything’. Dat zijn timing niet helemaal gelijk liep met de mijne is weer een ander verhaal dat ons te ver zou brengen, maar wat die timing betreft, had hij wel gelijk. Je kunt dingen nog zo zorgvuldig plannen, soms is je timing gewoon...