geen genoegen met middelmatige wijn

jan 11, 2023 | nieuwsbrieven

“Is mijn gat niet te dik in deze broek?” vroeg ik me af terwijl ik in het pashokje van de COS stond.

Absoluut, maar ik heb ze toch gekocht. Een magentaroze, ribfluwelen broek met brede pijpen. Meteen mijn eerste soldeke van het jaar – 60% korting, meteen inpakken alstublieft!

Mijn ‘bourgondische kont’ kan ik niet wegtoveren en ik ben op een leeftijd gekomen dat ik mezelf er ook niet meer druk over maak. Herinner je die belachelijke uitspraak ‘noting tastes as good as skinny feels’ die Kate Moss in de nillies deed? Volgens mij had Kate nog nooit een écht goeie spaghetti alla carbonara gegeten of een waanzinnig glas Barolo gedronken. Her loss. Ik eet veel te graag en ik ga echt geen nee zeggen tegen een goed glas wijn. Voilà, meteen mijn voornemen voor het nieuwe jaar – beste wensen, trouwens!

 

Je bent het waard

Ik ontzeg mezelf niks wanneer het aankomt op eten en drinken. Maar het moet de moeite waard zijn. Daarmee bedoel ik de calorieën en alcohol intake die erbij komen kijken. Je zult me niet makkelijk tegenkomen in de file van de Mc Donald’s Drive Thru of aan de kassa van de GB met een pak salami van de witte producten. Nee, ik hanteer een Olympisch minimum waar ik liefst niet onder ga. En al helemaal niet wanneer het op wijn aankomt. Dat heeft niet per sé met prijs te maken, maar alles met kwaliteit. Als ik wijn drink, dan moet op zijn minst goed zijn. Anders is het zonde van mijn gezondheid. En ik ben het waard om goeie wijn te drinken, verdorie!

Net daarom vind ik het zo jammer dat zoveel mensen genoegen nemen met middelmatige en slechte wijn. Want ook jij bent alleen het beste waard, toch? Als je het allerbeste wil voor je kinderen en je partner, waarom zou je jezelf dan iets anders dan het beste ontzeggen? Want jij hebt recht op meer dan een (generisch) ‘cavaa’tje’ of een ‘wit wijntje’ waarvan het glazuur van je tanden springt. 2023 wordt het jaar waarin je (nog) betere wijn gaat drinken. Zullen we dat afspreken?

 

2023, het jaar van de goeie wijn

In het nieuwe jaar zet ik resoluut in op wijnopleiding en op het leren onderscheiden van goede en minder goede wijn. Op dit moment werk ik achter de schermen aan een nieuwe website met o.m. een wijnblog, maar vooral een site die volledig gericht is op wijntraining. Mijn missie voor dit jaar is namelijk om je op een laagdrempelige manier meer over wijn bij te leren. Zowel aan de hand van online tools als door live workshops. Ik ben mijn aanbod voor jou dus stevig aan ‘t herwerken. So stay tuned, binnenkort hoor je er alles over!

Voor nu wens ik je het allerbeste voor het nieuwe jaar en vooral … meer goede wijn.

Deze tekst verscheen oorspronkelijk als nieuwsbrief en werd geadapteerd

meer nieuwsbrieven

The most wonderful time of the year

“Last Christmas, I gave you my heart …”​ Ik heb een vriendin die in de loop van oktober al in de startblokken staat om haar kerstboom op te tuigen en ik verdenk haar er ook van een belangrijk aandeel te hebben in de royalties van Mariah Carey - you know who you are!...

één passionele middag

"Jazz is de taal van de liefde! L'amore!" riep hij, terwijl hij zijn kleine Fiat cinquecento met een nonchalante polsbeweging in een versnelling hoger gooide. Aan het stuur Mario Scrimaglio, een man met een al even flamboyante persoonlijkheid als zijn naam doet...

Gekoelde rode wijn

Pierre. Brice. Nicolas. De grote liefdes die ik vond temidden van Orangina’s en pedalo’s aan het kleine kiezelstrandje op de oever van de Zuidfranse Aveyron. Stuk voor stuk liefdes voor de rest van mijn leven. En dat leven had een gemiddelde houdbaarheid van 3 weken....

Camperwijn

“maar ik wil naar huuuuiiiis! En ik … ik … ik mis Pinky [mijn zwarte doodle-hond]!”​​ Dikke tranen rolden over mijn gezicht, het bewijs dat ik bepaald geen ‘happy camper’ was en hélemaal klaar was met tenten en luchtmatrassen en hudo’s - don’t ask - en gewoon terug...

Alles weg

Een druk afstudeerfeest.Een laatste zotte avond met mijn medestudenten.Rock Werchter. ​‘t Zijn maar enkele van de vele dingen die doorheen de jaren een vaste plaats in mijn agenda hebben gekregen op de allerlaatste vrijdag van juni. Vaak nog geflankeerd door dubbele...

Lambrusco

Amore! Veramente!*(Allez, schat! Echt waar!) ​Insert enkele Italiaanse handgebaren en een verontwaardigde blik op het gezicht van Mr. Italiano wanneer ik de kaas boven haal. ​Normaal gezien ben ik redelijk puristisch wanneer het op Italiaanse food aankomt. Geen...

Goed geconserveerd

“van 1972”, zei ik.“Amai, die is goed geconserveerd, hè?” zij weer. ​Voor ik word beticht van het objectiveren van mannelijk schoon, het ging hier niet over Mr. Italiano, maar wel over zijn nieuwste boy toy: een Fiat cinquecento. Cabrio.   Rechtstreeks uit...