een om mee te slapen

feb 7, 2023 | nieuwsbrieven

“Wie is jouw favoriete filmacteur?” vroeg het nieuwe lief van vriendin P. van in de passagierszetel aan mij.

 

Meteen kortsluiting.
En veel vragen.

In welke categorie? Spreken we dan favoriet aller tijden? Of de beau du jour? Amerikaans of Europees? Blockbuster of arthouse film? En beoordelen we enkel op uiterlijk in het genre amai-die-kan-mij-krijgen of mag het minder oppervlakkig en wordt de score berekend op method acting? Of misschien wordt de kwaliteit van een acteur bepaald op zijn vermogen om eerst 30 kg bij te komen voor een rol en die er vervolgens in de omgekeerde richting weer af te krijgen – looking at you, Bobby De Niro.

 

Een voor elke dag

Kortom, ik kreeg instant stress van die vraag. Bang om niet volledig te zijn. Om er een te vergeten. Om een naam te zeggen en dan ‘s nachts in bed denken ‘dju, ik had die of die moeten zeggen!’.

Want er zijn favorieten in elke categorie. Of zoals cabaretier Herman van Veen dat zo mooi zingt:

 

Een om mee te praten

Eentje voor de sier

Een om bij te slapen

En een om zo nu en dan
en dan alleen voor je plezier

Een om mee te schrijven

Een lelijke met verstand

[ … ]

 

Hetzelfde met wijn. Ik heb ook niet één favoriete wijn. Ik heb vele favorieten, afhankelijk van de situatie, van het gezelschap, van het gerecht, het seizoen, … Er bestaat in wijn niet zoiets als ‘the little black dress’, iets wat altijd en overal bij past, zolang je maar de juiste accessoires draagt.

 

Want een gekoelde Pinot noir die verfrissing brengt op een zwoele zomeravond past dan weer minder bij een bistecca fiorentina op de grill. En ik heb ook niet altijd zin in supercomplexe wijnen, soms mag het wat minder zijn. Het màg ook eens gewoon easy drinking zijn.

 

De lijst

Ondertussen bleef het stil in de auto op weg naar huis. Uiteindelijk deed ik toch een poging. Tenslotte gaf het prille koppel me een lift naar huis en dat bespaarde me een tramrit ‘s avonds laat, dus een beetje entertainment was dan wel het minste dat ik kon doen:

 

  • Robert De Niro (pre Meet the parents!)
  • Matthew McConaughey (romcom posterboy wordt method actor)
  • Colin Farrel (erg leuk om naar te kijken en bovendien een topacteur)
  • George Clooney (de Chanel der acteurs, never goes out of style)
  • Vincent Cassel (de knappe lelijke)
  • Francesco Scianna (dat haar! en ook een van Italië’s grootste talenten)
  • Bill Murray (de acteur die de term onderkoeld heeft uitgevonden)
  • Leonardo di Caprio (nooit gedacht dat die babyface op een dag een échte acteur zou worden)
  • Denzel Washington (altijd goed)
  • Michael Fassbender (even geloofwaardig als de slechterik in een Marvel film als protagonist in een obscure, door de overheid gesubsidieerde film)

 

Kortom, veel categorieën en niet voor een gat te vangen. Wil jij ook meer weten over welke wijn past bij welk gerecht en welke situatie? Hou dan de workshops in de gaten!

Deze tekst verscheen oorspronkelijk als nieuwsbrief en werd geadapteerd

meer nieuwsbrieven

vrouwen drinken te weinig

nee nee nee, ik bedoel daarmee niet dat vrouwen te weinig alcohol drinken. Statistieken beweren het tegendeel. En ik wil hier al helemaal niet aanzetten tot overmatig drankmisbruik. Maar ik klim, ter gelegenheid van internationale vrouwendag, graag nog eens op mijn...

een speciale gelegenheid

ken je dat? Je hebt een nieuwe cashmere trui of een nogal delicate jurk gekocht (tegen beter weten in) en je betrapt jezelf erop dat je je nieuwe aanwinst niet durft aandoen. Niet omdat je bang bent dat de kat haar klauwen erin zal zetten of dat je meteen de eerste...

op de zwarte lijst

Karola’s Kitchen en een snufje Ottolenghi. Zie daar de ingrediënten van ons weekmenu tijdens de werkweek met mijn business besties die ik twee weken geleden had. Koken voor een groep mensen is vaak geen sinecure (vegetarisch, vegan, glutenvrij, lactose proof, raw,...

scène in het sterrenrestaurant

Of ik hem kon helpen, vroeg ik vriendelijk.Met angstige blik keek hij de winkel rond, op zoek naar iets bekend. Iets veilig. Iets betrouwbaar. Want allicht leek ik in zijn ogen onvoldoende betrouwbaar om hem degelijk wijnadvies te geven. Dat hij het niet zeker wist,...

geen genoegen met middelmatige wijn

“Is mijn gat niet te dik in deze broek?” vroeg ik me af terwijl ik in het pashokje van de COS stond. Absoluut, maar ik heb ze toch gekocht. Een magentaroze, ribfluwelen broek met brede pijpen. Meteen mijn eerste soldeke van het jaar - 60% korting, meteen inpakken...

heb je even voor mij?

Een ex zei ooit ‘timing is everything’. Dat zijn timing niet helemaal gelijk liep met de mijne is weer een ander verhaal dat ons te ver zou brengen, maar wat die timing betreft, had hij wel gelijk. Je kunt dingen nog zo zorgvuldig plannen, soms is je timing gewoon...

de vistoog van de Carrefour

en de meeuwen meeuwden statig, de golven golfden naar het strand ‘t Was dan wel geen Heist aan Zee, maar wel Sint Idesbald waar ik het voorbije weekend doorbracht. Gelukkig zonder kinderen die in hun broek deden, en zwemmen naar Engeland was er ook niet bij, maar ‘t...