een om mee te slapen

feb 7, 2023 | nieuwsbrieven

“Wie is jouw favoriete filmacteur?” vroeg het nieuwe lief van vriendin P. van in de passagierszetel aan mij.

 

Meteen kortsluiting.
En veel vragen.

In welke categorie? Spreken we dan favoriet aller tijden? Of de beau du jour? Amerikaans of Europees? Blockbuster of arthouse film? En beoordelen we enkel op uiterlijk in het genre amai-die-kan-mij-krijgen of mag het minder oppervlakkig en wordt de score berekend op method acting? Of misschien wordt de kwaliteit van een acteur bepaald op zijn vermogen om eerst 30 kg bij te komen voor een rol en die er vervolgens in de omgekeerde richting weer af te krijgen – looking at you, Bobby De Niro.

 

Een voor elke dag

Kortom, ik kreeg instant stress van die vraag. Bang om niet volledig te zijn. Om er een te vergeten. Om een naam te zeggen en dan ‘s nachts in bed denken ‘dju, ik had die of die moeten zeggen!’.

Want er zijn favorieten in elke categorie. Of zoals cabaretier Herman van Veen dat zo mooi zingt:

 

Een om mee te praten

Eentje voor de sier

Een om bij te slapen

En een om zo nu en dan
en dan alleen voor je plezier

Een om mee te schrijven

Een lelijke met verstand

[ … ]

 

Hetzelfde met wijn. Ik heb ook niet één favoriete wijn. Ik heb vele favorieten, afhankelijk van de situatie, van het gezelschap, van het gerecht, het seizoen, … Er bestaat in wijn niet zoiets als ‘the little black dress’, iets wat altijd en overal bij past, zolang je maar de juiste accessoires draagt.

 

Want een gekoelde Pinot noir die verfrissing brengt op een zwoele zomeravond past dan weer minder bij een bistecca fiorentina op de grill. En ik heb ook niet altijd zin in supercomplexe wijnen, soms mag het wat minder zijn. Het màg ook eens gewoon easy drinking zijn.

 

De lijst

Ondertussen bleef het stil in de auto op weg naar huis. Uiteindelijk deed ik toch een poging. Tenslotte gaf het prille koppel me een lift naar huis en dat bespaarde me een tramrit ‘s avonds laat, dus een beetje entertainment was dan wel het minste dat ik kon doen:

 

  • Robert De Niro (pre Meet the parents!)
  • Matthew McConaughey (romcom posterboy wordt method actor)
  • Colin Farrel (erg leuk om naar te kijken en bovendien een topacteur)
  • George Clooney (de Chanel der acteurs, never goes out of style)
  • Vincent Cassel (de knappe lelijke)
  • Francesco Scianna (dat haar! en ook een van Italië’s grootste talenten)
  • Bill Murray (de acteur die de term onderkoeld heeft uitgevonden)
  • Leonardo di Caprio (nooit gedacht dat die babyface op een dag een échte acteur zou worden)
  • Denzel Washington (altijd goed)
  • Michael Fassbender (even geloofwaardig als de slechterik in een Marvel film als protagonist in een obscure, door de overheid gesubsidieerde film)

 

Kortom, veel categorieën en niet voor een gat te vangen. Wil jij ook meer weten over welke wijn past bij welk gerecht en welke situatie? Hou dan de workshops in de gaten!

Deze tekst verscheen oorspronkelijk als nieuwsbrief en werd geadapteerd

meer nieuwsbrieven

The most wonderful time of the year

“Last Christmas, I gave you my heart …”​ Ik heb een vriendin die in de loop van oktober al in de startblokken staat om haar kerstboom op te tuigen en ik verdenk haar er ook van een belangrijk aandeel te hebben in de royalties van Mariah Carey - you know who you are!...

één passionele middag

"Jazz is de taal van de liefde! L'amore!" riep hij, terwijl hij zijn kleine Fiat cinquecento met een nonchalante polsbeweging in een versnelling hoger gooide. Aan het stuur Mario Scrimaglio, een man met een al even flamboyante persoonlijkheid als zijn naam doet...

Gekoelde rode wijn

Pierre. Brice. Nicolas. De grote liefdes die ik vond temidden van Orangina’s en pedalo’s aan het kleine kiezelstrandje op de oever van de Zuidfranse Aveyron. Stuk voor stuk liefdes voor de rest van mijn leven. En dat leven had een gemiddelde houdbaarheid van 3 weken....

Camperwijn

“maar ik wil naar huuuuiiiis! En ik … ik … ik mis Pinky [mijn zwarte doodle-hond]!”​​ Dikke tranen rolden over mijn gezicht, het bewijs dat ik bepaald geen ‘happy camper’ was en hélemaal klaar was met tenten en luchtmatrassen en hudo’s - don’t ask - en gewoon terug...

Alles weg

Een druk afstudeerfeest.Een laatste zotte avond met mijn medestudenten.Rock Werchter. ​‘t Zijn maar enkele van de vele dingen die doorheen de jaren een vaste plaats in mijn agenda hebben gekregen op de allerlaatste vrijdag van juni. Vaak nog geflankeerd door dubbele...

Lambrusco

Amore! Veramente!*(Allez, schat! Echt waar!) ​Insert enkele Italiaanse handgebaren en een verontwaardigde blik op het gezicht van Mr. Italiano wanneer ik de kaas boven haal. ​Normaal gezien ben ik redelijk puristisch wanneer het op Italiaanse food aankomt. Geen...

Goed geconserveerd

“van 1972”, zei ik.“Amai, die is goed geconserveerd, hè?” zij weer. ​Voor ik word beticht van het objectiveren van mannelijk schoon, het ging hier niet over Mr. Italiano, maar wel over zijn nieuwste boy toy: een Fiat cinquecento. Cabrio.   Rechtstreeks uit...