een speciale gelegenheid

feb 14, 2023 | nieuwsbrieven

ken je dat? Je hebt een nieuwe cashmere trui of een nogal delicate jurk gekocht (tegen beter weten in) en je betrapt jezelf erop dat je je nieuwe aanwinst niet durft aandoen.

Niet omdat je bang bent dat de kat haar klauwen erin zal zetten of dat je meteen de eerste draagbeurt al met de zoom ergens achter blijft hangen – nochtans twee zeer reële scenario’s in mijn geval – maar wel omdat het mààr een doordeweekse dinsdag is en je dat stuk liever ‘spaart’ voor een speciaal moment.

 

The time is now

Ik ben daar mee gestopt. Sinds ik het concept van de ‘cost per wear’ heb ontdekt (de aankoopprijs gedeeld door het aantal keer dat je iets draagt) denk ik: hoe vaker, hoe beter! Beste remedie om dat schuldgevoel over die toch-wel-aan-de-dure-kant Max Mara-jas of dat paar ja-maar-ze-zijn-zo-mooi Fratelli Rossetti-schoenen weg te werken. “Want ik draag ze echt heel vaak, hoor!”
En voor ik je nu hoor zeggen “ja, maar …”: there’s no such thing as being overdressed.

Bovendien weet je nooit wat er morgen gebeurt. Stel: je huis brandt af, je keren worden gestolen, je komt 20 kilo bij op een maand tijd en je past niet langer in je kleren, … Ik wens het je niet toe, maar het zou zomaar kunnen gebeuren. Ja, en dan heb je spijt, hè. Spijt dat je toch niet eerder je pull/jas/schoenen hebt gedragen. Zonde.

Weet je wat òòk zonde zou zijn? Wijn te lang laten liggen voordat je ‘m drinkt.

 

Te lang, te oud

Ik wil ze kost niet geven, mensen die flessen Champagne in hun kelder hebben liggen, klaar om gedronken te worden op ‘een speciale gelegenheid’. Dat er dan op vijf jaar tijd blijkbaar niks speciaal genoeg gebeurt om die fles te kraken, is al zonde op zich, maar om zomaar een goeie fles Champagne te laten verpieteren, dat is nog veel grotere zonde.

Champagne dient niet om te bewaren, maar om gedronken te worden. Als je na een jaar nog altijd geen goeie aanleiding hebt gevonden om die fles in de deur van je koelkast open te maken, dan a) moet je eens serieus je levenskeuzes herbekijken en b) drink je ‘m beter meteen op. Ook op een doordeweekse dinsdag. Gewoon omdat het kan. Want eerlijk? Beter gaat het niet worden en dat mag je best letterlijk nemen.

Want net als witte wijn, wordt Champagne (en bij uitbreiding elke schuimwijn) het best zo jong mogelijk gedronken. Nee, dat wordt niet beter als je dat een jaar of twee laat liggen. Net zo min als 95% van de witte wijn niet beter wordt door die te laten liggen, wachtend op een speciale gelegenheid. Want het risico is dat, eenmaal die speciale gelegenheid er dan eindelijk is, die belegen fles Pouilly Fumé of Chablis al meteen een domper op feestvreugde is. En laat dat nu net niet de bedoeling zijn.

Dus, doe jezelf een plezier en doe die fles gewoon op tijd open. Dat is: liefst binnen het jaar. Laat hem zeker niet te oud worden, want tijd kun je niet terug kopen. Eens een wijn over zijn hoogtepunt heen is, is er geen redden meer aan en krijg je er zelfs geen saus meer mee opgevrolijkt.

Voilà, meteen een goed excuus om straks eens door je wijnvoorraad te gaan en vanavond bijvoorbeeld een goeie fles open te doen. Deal?

Zijn wij al vriendjes op Instagram? Daar deel ik regelmatig tips en weetjes over wijn.

Deze tekst verscheen oorspronkelijk als nieuwsbrief en werd geadapteerd

meer nieuwsbrieven

The most wonderful time of the year

“Last Christmas, I gave you my heart …”​ Ik heb een vriendin die in de loop van oktober al in de startblokken staat om haar kerstboom op te tuigen en ik verdenk haar er ook van een belangrijk aandeel te hebben in de royalties van Mariah Carey - you know who you are!...

één passionele middag

"Jazz is de taal van de liefde! L'amore!" riep hij, terwijl hij zijn kleine Fiat cinquecento met een nonchalante polsbeweging in een versnelling hoger gooide. Aan het stuur Mario Scrimaglio, een man met een al even flamboyante persoonlijkheid als zijn naam doet...

Gekoelde rode wijn

Pierre. Brice. Nicolas. De grote liefdes die ik vond temidden van Orangina’s en pedalo’s aan het kleine kiezelstrandje op de oever van de Zuidfranse Aveyron. Stuk voor stuk liefdes voor de rest van mijn leven. En dat leven had een gemiddelde houdbaarheid van 3 weken....

Camperwijn

“maar ik wil naar huuuuiiiis! En ik … ik … ik mis Pinky [mijn zwarte doodle-hond]!”​​ Dikke tranen rolden over mijn gezicht, het bewijs dat ik bepaald geen ‘happy camper’ was en hélemaal klaar was met tenten en luchtmatrassen en hudo’s - don’t ask - en gewoon terug...

Alles weg

Een druk afstudeerfeest.Een laatste zotte avond met mijn medestudenten.Rock Werchter. ​‘t Zijn maar enkele van de vele dingen die doorheen de jaren een vaste plaats in mijn agenda hebben gekregen op de allerlaatste vrijdag van juni. Vaak nog geflankeerd door dubbele...

Lambrusco

Amore! Veramente!*(Allez, schat! Echt waar!) ​Insert enkele Italiaanse handgebaren en een verontwaardigde blik op het gezicht van Mr. Italiano wanneer ik de kaas boven haal. ​Normaal gezien ben ik redelijk puristisch wanneer het op Italiaanse food aankomt. Geen...

Goed geconserveerd

“van 1972”, zei ik.“Amai, die is goed geconserveerd, hè?” zij weer. ​Voor ik word beticht van het objectiveren van mannelijk schoon, het ging hier niet over Mr. Italiano, maar wel over zijn nieuwste boy toy: een Fiat cinquecento. Cabrio.   Rechtstreeks uit...