de 30% regel

sep 23, 2022 | nieuwsbrieven

Chefs hebben in je vriendenkring. Allemaal leuk en aardig, maar ik geef toe: ik ben als de dood om voor hen te koken! Want stel dat ze ‘t niet lekker vinden? Die kunnen dat toch veel beter dan ik! En die eten thuis zeker alleen maar 7-gangen menu’s met ingrediënten waar ik nog nooit van heb gehoord. Kortom, no way, dat doe ik niet. Zot!

Hetzelfde lot is mij beschoren: mijn vrienden durven geen wijn voor mij te kopen, noch mee te brengen of te kiezen. Fijn neveneffect is dat ik meestal prachtige bloemen krijg als mensen bij mij over de vloer komen – ik hou van wilde bloemen of van die veldbloemen, mocht je ooit bij mij komen eten, dan weet je dat alvast.

 

In het land der blinden …

Telkens wanneer ik met vrienden of familie op restaurant ga, dan wordt de wijnkaart steevast in mijn richting geduwd. Niet dat ik dat echt een probleem vind, maar ik word van tijd tot tijd òòk wel eens graag verrast. Het is mijn lot om altijd en overal de wijn te kiezen. Want in het land der blinden is eenoog koning. Of anders gezegd: je hoeft geen sommelier te zijn om iets van wijn te kennen.

 

30% meer

Mijn coach en grote voorbeeld Anouck Meier leerde me de 30%-regel kennen en sindsdien heb ik veel minder last van het zogenaamde ‘imposter syndrome’. Ik weet dat veel ondernemers daar wel eens last van hebben. Dat vervelende stemmetje in je hoofd dat zich afvraagt of je wel voldoende weet over dit onderwerp om daar een opleiding over te geven. Of de overtuiging dat je door de mand zal vallen wanneer je plots moeilijke vragen moet beantwoorden over mijn vakgebied – want ja, ik heb wel geen 3 universitaire diploma’s die bewijzen dat ik dat allemaal weet, hé.

‘t Is mij ook niet onbekend. Zelf twijfel ik ook wel eens en stel ik mezelf de vraag of ik wel even veel weet over wijn als een sommelier. Misschien niet. Maar dankzij de 30%-regel weet ik dat ik meer dan voldoende van wijn afweet om jou veel over wijn bij te brengen.

Ik weet namelijk minstens 30% meer over wijn dan de meeste mensen. En daarom ben ik de geknipte persoon om jou iets te leren over wijn.

Drie uur = 30% meer

Ik ben er zelfs van overtuigd dat ik jou op één enkele avond zo veel over witte wijn kan bijbrengen dat je minstens 30% meer weet over het onderwerp dan jouw vrienden en familie – sommelier(familie)s niet inbegrepen. En dàt geeft jou ook een instant expertstatus.

Tijdens mijn workshops geef ik je in één avond (of middag) tijd een hele hoop essentiële basiskennis mee. Over druivensoorten, wijnstijlen, smaken en geuren, kortom àlles over wijn dat je altijd al wilde weten, maar nooit durfde vragen.

Je proeft er verschillende wijnen en na afloop ga je naar huis met je eigen witte wijnkompas, een handige leidraad waarmee je meteen al wat je geleerd hebt ook meteen in de praktijk (lees: in je supermarkt of op restaurant) kunt omzetten. Instant wijnexpert, ik zeg het je.

Zo’n workshop zit boordevol essentiële kennis over witte wijn en daarmee is het exact wat je nodig hebt om zelf een goeie fles wijn uit te kiezen in de winkel, op restaurant of om cadeau te geven.

Als jij op een avond tijd ook wel (minimum!) 30% meer te weten wil komen over wijn dan je bestie of je collega’s, schrijf je dan nu in voor een van de workshops die er binnenkort aankomen.

Deze tekst verscheen oorspronkelijk als nieuwsbrief en werd geadapteerd

meer nieuwsbrieven

Chardonnay met chips

Great minds think alike.Of toch ongeveer. Nadat ik al weken vruchteloos op zoek was naar de ideale gevlochten handtas/strandtas, kwam ik erachter dat de tas die ik in mijn hoofd had ook effectief bestond. Tot zover het goeie nieuws. Minder tof: de designafdeling van...

The most wonderful time of the year

“Last Christmas, I gave you my heart …”​ Ik heb een vriendin die in de loop van oktober al in de startblokken staat om haar kerstboom op te tuigen en ik verdenk haar er ook van een belangrijk aandeel te hebben in de royalties van Mariah Carey - you know who you are!...

één passionele middag

"Jazz is de taal van de liefde! L'amore!" riep hij, terwijl hij zijn kleine Fiat cinquecento met een nonchalante polsbeweging in een versnelling hoger gooide. Aan het stuur Mario Scrimaglio, een man met een al even flamboyante persoonlijkheid als zijn naam doet...

Gekoelde rode wijn

Pierre. Brice. Nicolas. De grote liefdes die ik vond temidden van Orangina’s en pedalo’s aan het kleine kiezelstrandje op de oever van de Zuidfranse Aveyron. Stuk voor stuk liefdes voor de rest van mijn leven. En dat leven had een gemiddelde houdbaarheid van 3 weken....

Camperwijn

“maar ik wil naar huuuuiiiis! En ik … ik … ik mis Pinky [mijn zwarte doodle-hond]!”​​ Dikke tranen rolden over mijn gezicht, het bewijs dat ik bepaald geen ‘happy camper’ was en hélemaal klaar was met tenten en luchtmatrassen en hudo’s - don’t ask - en gewoon terug...

Alles weg

Een druk afstudeerfeest.Een laatste zotte avond met mijn medestudenten.Rock Werchter. ​‘t Zijn maar enkele van de vele dingen die doorheen de jaren een vaste plaats in mijn agenda hebben gekregen op de allerlaatste vrijdag van juni. Vaak nog geflankeerd door dubbele...

Lambrusco

Amore! Veramente!*(Allez, schat! Echt waar!) ​Insert enkele Italiaanse handgebaren en een verontwaardigde blik op het gezicht van Mr. Italiano wanneer ik de kaas boven haal. ​Normaal gezien ben ik redelijk puristisch wanneer het op Italiaanse food aankomt. Geen...