de 30% regel

sep 23, 2022 | nieuwsbrieven

Chefs hebben in je vriendenkring. Allemaal leuk en aardig, maar ik geef toe: ik ben als de dood om voor hen te koken! Want stel dat ze ‘t niet lekker vinden? Die kunnen dat toch veel beter dan ik! En die eten thuis zeker alleen maar 7-gangen menu’s met ingrediënten waar ik nog nooit van heb gehoord. Kortom, no way, dat doe ik niet. Zot!

Hetzelfde lot is mij beschoren: mijn vrienden durven geen wijn voor mij te kopen, noch mee te brengen of te kiezen. Fijn neveneffect is dat ik meestal prachtige bloemen krijg als mensen bij mij over de vloer komen – ik hou van wilde bloemen of van die veldbloemen, mocht je ooit bij mij komen eten, dan weet je dat alvast.

 

In het land der blinden …

Telkens wanneer ik met vrienden of familie op restaurant ga, dan wordt de wijnkaart steevast in mijn richting geduwd. Niet dat ik dat echt een probleem vind, maar ik word van tijd tot tijd òòk wel eens graag verrast. Het is mijn lot om altijd en overal de wijn te kiezen. Want in het land der blinden is eenoog koning. Of anders gezegd: je hoeft geen sommelier te zijn om iets van wijn te kennen.

 

30% meer

Mijn coach en grote voorbeeld Anouck Meier leerde me de 30%-regel kennen en sindsdien heb ik veel minder last van het zogenaamde ‘imposter syndrome’. Ik weet dat veel ondernemers daar wel eens last van hebben. Dat vervelende stemmetje in je hoofd dat zich afvraagt of je wel voldoende weet over dit onderwerp om daar een opleiding over te geven. Of de overtuiging dat je door de mand zal vallen wanneer je plots moeilijke vragen moet beantwoorden over mijn vakgebied – want ja, ik heb wel geen 3 universitaire diploma’s die bewijzen dat ik dat allemaal weet, hé.

‘t Is mij ook niet onbekend. Zelf twijfel ik ook wel eens en stel ik mezelf de vraag of ik wel even veel weet over wijn als een sommelier. Misschien niet. Maar dankzij de 30%-regel weet ik dat ik meer dan voldoende van wijn afweet om jou veel over wijn bij te brengen.

Ik weet namelijk minstens 30% meer over wijn dan de meeste mensen. En daarom ben ik de geknipte persoon om jou iets te leren over wijn.

Drie uur = 30% meer

Ik ben er zelfs van overtuigd dat ik jou op één enkele avond zo veel over witte wijn kan bijbrengen dat je minstens 30% meer weet over het onderwerp dan jouw vrienden en familie – sommelier(familie)s niet inbegrepen. En dàt geeft jou ook een instant expertstatus.

Tijdens mijn workshops geef ik je in één avond (of middag) tijd een hele hoop essentiële basiskennis mee. Over druivensoorten, wijnstijlen, smaken en geuren, kortom àlles over wijn dat je altijd al wilde weten, maar nooit durfde vragen.

Je proeft er verschillende wijnen en na afloop ga je naar huis met je eigen witte wijnkompas, een handige leidraad waarmee je meteen al wat je geleerd hebt ook meteen in de praktijk (lees: in je supermarkt of op restaurant) kunt omzetten. Instant wijnexpert, ik zeg het je.

Zo’n workshop zit boordevol essentiële kennis over witte wijn en daarmee is het exact wat je nodig hebt om zelf een goeie fles wijn uit te kiezen in de winkel, op restaurant of om cadeau te geven.

Als jij op een avond tijd ook wel (minimum!) 30% meer te weten wil komen over wijn dan je bestie of je collega’s, schrijf je dan nu in voor een van de workshops die er binnenkort aankomen.

Deze tekst verscheen oorspronkelijk als nieuwsbrief en werd geadapteerd

meer nieuwsbrieven

ongewenste intimiteiten

Het was er warm en druk en ik voelde zijn adem in mijn hals. Zijn buik tegen mijn rug. Dronkemanspraat. De grenzen van mijn personal space ruim overschreden. Het was geen scène op zaterdagnacht in een of andere discotheek, maar wel een voorval zondagavond op de...

vrouwen drinken te weinig

nee nee nee, ik bedoel daarmee niet dat vrouwen te weinig alcohol drinken. Statistieken beweren het tegendeel. En ik wil hier al helemaal niet aanzetten tot overmatig drankmisbruik. Maar ik klim, ter gelegenheid van internationale vrouwendag, graag nog eens op mijn...

een speciale gelegenheid

ken je dat? Je hebt een nieuwe cashmere trui of een nogal delicate jurk gekocht (tegen beter weten in) en je betrapt jezelf erop dat je je nieuwe aanwinst niet durft aandoen. Niet omdat je bang bent dat de kat haar klauwen erin zal zetten of dat je meteen de eerste...

een om mee te slapen

“Wie is jouw favoriete filmacteur?” vroeg het nieuwe lief van vriendin P. van in de passagierszetel aan mij.   Meteen kortsluiting.En veel vragen. In welke categorie? Spreken we dan favoriet aller tijden? Of de beau du jour? Amerikaans of Europees? Blockbuster of...

op de zwarte lijst

Karola’s Kitchen en een snufje Ottolenghi. Zie daar de ingrediënten van ons weekmenu tijdens de werkweek met mijn business besties die ik twee weken geleden had. Koken voor een groep mensen is vaak geen sinecure (vegetarisch, vegan, glutenvrij, lactose proof, raw,...

scène in het sterrenrestaurant

Of ik hem kon helpen, vroeg ik vriendelijk.Met angstige blik keek hij de winkel rond, op zoek naar iets bekend. Iets veilig. Iets betrouwbaar. Want allicht leek ik in zijn ogen onvoldoende betrouwbaar om hem degelijk wijnadvies te geven. Dat hij het niet zeker wist,...

geen genoegen met middelmatige wijn

“Is mijn gat niet te dik in deze broek?” vroeg ik me af terwijl ik in het pashokje van de COS stond. Absoluut, maar ik heb ze toch gekocht. Een magentaroze, ribfluwelen broek met brede pijpen. Meteen mijn eerste soldeke van het jaar - 60% korting, meteen inpakken...