het magische uur

sep 20, 2022 | nieuwsbrieven

“Colin, are we at the magic hour?”

een vraag die Queen Elizabeth elke dag rond 18u stelde aan Major Colin Burgess, hoofd van de koninklijke huishouding. Een ongetwijfeld retorische vraag waarmee the Queen Mum aangaf dat het tijd was voor een cocktail of een glas wijn.

Ik heb geen butler, laat staan een volledige hofhouding die me op mijn wenken kan bedienen. Spijtig. Nooit zonder apero (haar beroemde ‘Dubonnet & Gin cocktail’ als aperitief bij de lunch), wijn of Champagne komen te zitten, want bij een hofhouding hoort ook een VVA (verantwoordelijke voor aankoop), enkel en alleen voor alcoholische dranken. Tenminste, daar ga ik van uit. Iemand die met de grootste zorg de koninklijke wijnkelder beheert en aanvult.

 

Een politiek correcte wijnkelder

Dus nu zit ik me al een hele week lang af te vragen wat er met the Queen Mother’s persoonlijke wijnkelder gaat gebeuren, nu zij ‘m niet meer leeg gaat drinken. Zou Charles ‘mummie’s’ smaak in wijn delen? En zou de wijnkelder ook politiek correct zijn? Zou er een aanzienlijk aandeel wijnen uit de Common Wealth afkomstig zijn? Hield Lilibet wel van een stevige Australische Shiraz of dronk ze toch liever een Nieuw-Zeelandse Pinot noir?

Volgens insider bronnen dronk ze het liefst van al Champagne, gevolgd door rode wijn en in het bijzonder klassiekers uit Bordeaux. Maar stèl, … stèl dat ze enkel witte wijn zou drinken, welke wijnen zouden er dan aan de koninklijke dis geschonken worden? Een frisse Sauvignon Blanc of een halfzoete Riesling misschien? Chardonnay uit de Bourgogne of toch liever een droge Albariño uit Galicië?

 

Wat vindt Charles lekker?

En welke wijn drink jij graag, eigenlijk? Met welke witte wijn mag jouw imaginaire butler je omstreeks 6 uur je van achter je bureau komen redden? Is het Sauvignon Blanc? Of Riesling? Of Chenin Blanc? Of toch liever Chardonnay? Of weet je ‘t eigenlijk niet zo goed? Denk je “och, als het maar lekker is!”?

My point exactly! Want wat voor Elizabeth misschien lekker was, is dat niet per sé voor Charles. Maar hoe weet ik dan wat ìk lekker vind, Claire?

Door te proeven. Door bewust te proeven. Door te registreren wàt je proeft, wèlke smaken je herkent en of je dat lekker vindt of net niet. En als je dat te moeilijk lijkt, dan heb ik iets voor je wat het een pak makkelijker maakt!

 

Zelf wijn proeven en herkennen

Want tijdens mijn workshops leer je de verschillen in wijn te herkennen. Daar gaan we wijnen proeven en analyseren. Zo weet jij na afloop wat je lekker vindt, hoe dat heet en waar je ‘t kunt vinden. Je leert de basis in druiven en wijnstijlen kennen waarmee je leert hoe je de juiste wijn voor jezelf kunt kopen (en voor je ‘t weet je eigen wijnkelder hebt, ha!). Bovendien stellen we samen je wijnkompas op, een handige tool waarin je al jouw voorkeuren in een oogopslag terug vindt.

Als jij het beu bent om maar wat te gissen en te hopen dat je die fles die je daarstraks hebt gekozen ook effectief lekker vindt en, in de plaats daarvan, te wéten welke wijn je lekker vindt, zonder daarbij voor verrassingen te komen staan, dan is nù the magic hour om je in te schrijven voor een van mijn workshops. Kijk hier welke workshops er binnenkort zoal gepland staan.

Deze tekst verscheen oorspronkelijk als nieuwsbrief en werd geadapteerd

meer nieuwsbrieven

ongewenste intimiteiten

Het was er warm en druk en ik voelde zijn adem in mijn hals. Zijn buik tegen mijn rug. Dronkemanspraat. De grenzen van mijn personal space ruim overschreden. Het was geen scène op zaterdagnacht in een of andere discotheek, maar wel een voorval zondagavond op de...

vrouwen drinken te weinig

nee nee nee, ik bedoel daarmee niet dat vrouwen te weinig alcohol drinken. Statistieken beweren het tegendeel. En ik wil hier al helemaal niet aanzetten tot overmatig drankmisbruik. Maar ik klim, ter gelegenheid van internationale vrouwendag, graag nog eens op mijn...

een speciale gelegenheid

ken je dat? Je hebt een nieuwe cashmere trui of een nogal delicate jurk gekocht (tegen beter weten in) en je betrapt jezelf erop dat je je nieuwe aanwinst niet durft aandoen. Niet omdat je bang bent dat de kat haar klauwen erin zal zetten of dat je meteen de eerste...

een om mee te slapen

“Wie is jouw favoriete filmacteur?” vroeg het nieuwe lief van vriendin P. van in de passagierszetel aan mij.   Meteen kortsluiting.En veel vragen. In welke categorie? Spreken we dan favoriet aller tijden? Of de beau du jour? Amerikaans of Europees? Blockbuster of...

op de zwarte lijst

Karola’s Kitchen en een snufje Ottolenghi. Zie daar de ingrediënten van ons weekmenu tijdens de werkweek met mijn business besties die ik twee weken geleden had. Koken voor een groep mensen is vaak geen sinecure (vegetarisch, vegan, glutenvrij, lactose proof, raw,...

scène in het sterrenrestaurant

Of ik hem kon helpen, vroeg ik vriendelijk.Met angstige blik keek hij de winkel rond, op zoek naar iets bekend. Iets veilig. Iets betrouwbaar. Want allicht leek ik in zijn ogen onvoldoende betrouwbaar om hem degelijk wijnadvies te geven. Dat hij het niet zeker wist,...

geen genoegen met middelmatige wijn

“Is mijn gat niet te dik in deze broek?” vroeg ik me af terwijl ik in het pashokje van de COS stond. Absoluut, maar ik heb ze toch gekocht. Een magentaroze, ribfluwelen broek met brede pijpen. Meteen mijn eerste soldeke van het jaar - 60% korting, meteen inpakken...