het magische uur

sep 20, 2022 | nieuwsbrieven

“Colin, are we at the magic hour?”

een vraag die Queen Elizabeth elke dag rond 18u stelde aan Major Colin Burgess, hoofd van de koninklijke huishouding. Een ongetwijfeld retorische vraag waarmee the Queen Mum aangaf dat het tijd was voor een cocktail of een glas wijn.

Ik heb geen butler, laat staan een volledige hofhouding die me op mijn wenken kan bedienen. Spijtig. Nooit zonder apero (haar beroemde ‘Dubonnet & Gin cocktail’ als aperitief bij de lunch), wijn of Champagne komen te zitten, want bij een hofhouding hoort ook een VVA (verantwoordelijke voor aankoop), enkel en alleen voor alcoholische dranken. Tenminste, daar ga ik van uit. Iemand die met de grootste zorg de koninklijke wijnkelder beheert en aanvult.

 

Een politiek correcte wijnkelder

Dus nu zit ik me al een hele week lang af te vragen wat er met the Queen Mother’s persoonlijke wijnkelder gaat gebeuren, nu zij ‘m niet meer leeg gaat drinken. Zou Charles ‘mummie’s’ smaak in wijn delen? En zou de wijnkelder ook politiek correct zijn? Zou er een aanzienlijk aandeel wijnen uit de Common Wealth afkomstig zijn? Hield Lilibet wel van een stevige Australische Shiraz of dronk ze toch liever een Nieuw-Zeelandse Pinot noir?

Volgens insider bronnen dronk ze het liefst van al Champagne, gevolgd door rode wijn en in het bijzonder klassiekers uit Bordeaux. Maar stèl, … stèl dat ze enkel witte wijn zou drinken, welke wijnen zouden er dan aan de koninklijke dis geschonken worden? Een frisse Sauvignon Blanc of een halfzoete Riesling misschien? Chardonnay uit de Bourgogne of toch liever een droge Albariño uit Galicië?

 

Wat vindt Charles lekker?

En welke wijn drink jij graag, eigenlijk? Met welke witte wijn mag jouw imaginaire butler je omstreeks 6 uur je van achter je bureau komen redden? Is het Sauvignon Blanc? Of Riesling? Of Chenin Blanc? Of toch liever Chardonnay? Of weet je ‘t eigenlijk niet zo goed? Denk je “och, als het maar lekker is!”?

My point exactly! Want wat voor Elizabeth misschien lekker was, is dat niet per sé voor Charles. Maar hoe weet ik dan wat ìk lekker vind, Claire?

Door te proeven. Door bewust te proeven. Door te registreren wàt je proeft, wèlke smaken je herkent en of je dat lekker vindt of net niet. En als je dat te moeilijk lijkt, dan heb ik iets voor je wat het een pak makkelijker maakt!

 

Zelf wijn proeven en herkennen

Want tijdens mijn workshops leer je de verschillen in wijn te herkennen. Daar gaan we wijnen proeven en analyseren. Zo weet jij na afloop wat je lekker vindt, hoe dat heet en waar je ‘t kunt vinden. Je leert de basis in druiven en wijnstijlen kennen waarmee je leert hoe je de juiste wijn voor jezelf kunt kopen (en voor je ‘t weet je eigen wijnkelder hebt, ha!). Bovendien stellen we samen je wijnkompas op, een handige tool waarin je al jouw voorkeuren in een oogopslag terug vindt.

Als jij het beu bent om maar wat te gissen en te hopen dat je die fles die je daarstraks hebt gekozen ook effectief lekker vindt en, in de plaats daarvan, te wéten welke wijn je lekker vindt, zonder daarbij voor verrassingen te komen staan, dan is nù the magic hour om je in te schrijven voor een van mijn workshops. Kijk hier welke workshops er binnenkort zoal gepland staan.

Deze tekst verscheen oorspronkelijk als nieuwsbrief en werd geadapteerd

meer nieuwsbrieven

Chardonnay met chips

Great minds think alike.Of toch ongeveer. Nadat ik al weken vruchteloos op zoek was naar de ideale gevlochten handtas/strandtas, kwam ik erachter dat de tas die ik in mijn hoofd had ook effectief bestond. Tot zover het goeie nieuws. Minder tof: de designafdeling van...

The most wonderful time of the year

“Last Christmas, I gave you my heart …”​ Ik heb een vriendin die in de loop van oktober al in de startblokken staat om haar kerstboom op te tuigen en ik verdenk haar er ook van een belangrijk aandeel te hebben in de royalties van Mariah Carey - you know who you are!...

één passionele middag

"Jazz is de taal van de liefde! L'amore!" riep hij, terwijl hij zijn kleine Fiat cinquecento met een nonchalante polsbeweging in een versnelling hoger gooide. Aan het stuur Mario Scrimaglio, een man met een al even flamboyante persoonlijkheid als zijn naam doet...

Gekoelde rode wijn

Pierre. Brice. Nicolas. De grote liefdes die ik vond temidden van Orangina’s en pedalo’s aan het kleine kiezelstrandje op de oever van de Zuidfranse Aveyron. Stuk voor stuk liefdes voor de rest van mijn leven. En dat leven had een gemiddelde houdbaarheid van 3 weken....

Camperwijn

“maar ik wil naar huuuuiiiis! En ik … ik … ik mis Pinky [mijn zwarte doodle-hond]!”​​ Dikke tranen rolden over mijn gezicht, het bewijs dat ik bepaald geen ‘happy camper’ was en hélemaal klaar was met tenten en luchtmatrassen en hudo’s - don’t ask - en gewoon terug...

Alles weg

Een druk afstudeerfeest.Een laatste zotte avond met mijn medestudenten.Rock Werchter. ​‘t Zijn maar enkele van de vele dingen die doorheen de jaren een vaste plaats in mijn agenda hebben gekregen op de allerlaatste vrijdag van juni. Vaak nog geflankeerd door dubbele...

Lambrusco

Amore! Veramente!*(Allez, schat! Echt waar!) ​Insert enkele Italiaanse handgebaren en een verontwaardigde blik op het gezicht van Mr. Italiano wanneer ik de kaas boven haal. ​Normaal gezien ben ik redelijk puristisch wanneer het op Italiaanse food aankomt. Geen...