fbpx

De 7 beste songs by Giorgio Moroder

Nooit gedacht dat een man met een dikke snor cool zou kunnen zijn. Giorgio Moroder kan dat. Cool zijn, zelfs mét snor. ’t Is zowat zijn handelsmerk geworden (hoewel ik recent foto’s zie passeren waarop hij zonder die donkere borstel poseert). En eigenlijk past het ook perfect bij zijn imago. Denk over the top seventies glam, discobollen, synth music, big hair, blitse zonnebril, een leren jasje, … en een snor. Maar laat je dat vooral niet afschrikken.

Giorgio Moroder_ From here to eternity

Giorgio Moroder (‘de snor’ voor de vrienden), Italiaan van geboorte, ovviamente, werkte als internationaal producer sinds de jaren ’70 samen met grote sterren zoals Donna Summer, Freddie Mercury, Blondie, Human League, Nile Rodgers en Kajagoogoo. In mijn fantasie was hij een graag geziene gast op coole feestjes in Milaan en nu en dan ook in Los Angeles. En in ’t echt was dat vast ook het geval.

Ook vandaag nog vind ik hem nog steeds een van de beste muziekproducers aller tijden, hoewel mijn voorliefde voor de jaren ’80 daar voor iets tussen kan zitten. Maar neem het niet van mij aan, ook de heren van het Franse duo Daft Punk hebben een hoge helm van hem op. Zelfs in die mate dat ze in 2013 op hun album Random access memories een nummer aan hem opdragen, Giorgio by Moroder (what’s in a name?).

Zij hebben er vast ook eentje, maar hier volgt mijn lijstje met mijn 7 favoriete tracks van Giorgio Moroder.

The one with the gigolo
1. Call me – Blondie

Een van mijn favoriete films aller tijden, American Gigolo uit 1980, zou niet half zo cool zijn zonder die openingstrack van Blondie. Kijk daar in de verte: een jonge Richard Gere, van top tot teen gekleed in die andere Giorgio (Armani), die in zijn Mercedes cabrio over zonovergoten Californische kustwegen cruiset. Richard raakt al snel in de problemen, maar de soundtrack blijft overeind.

The one with the sighing
2. I feel love - Donna Summer

In 1979 best een gewaagd nummer met al dat gekreun en die zwoele ooh’s en aah‘s, maar wàt een nummer. Giorgio trok wel vaker samen met de queen of disco de studio in, zo ook voor het scandaleuze Love to love you baby, waar een climax nooit ver weg is. Trek die glinsterende plateauzolen al maar aan en let’s go disco all the way. Groovy, baby.

The one with all the dancing
3. Flashdance ... What a feeling - Irene Cara

Een van de, zoniet dé beste dansfilm van de jaren ’80 – sorry Patrick Swayze – met een main theme dat in het collectief geheugen staat gegrift. Een vrouwelijke lasser zag er nog nooit zo sexy uit en de film was eigenhandig verantwoordelijk voor een nooit geziene verkoop van zwarte beenwarmers in 1984.

The one with Tom Cruise
4. Take my breath away - Berlin

Als je, net zoals ik, (prille) tiener was in 1986 én je viel op babyfaces, dan is de kans groot dat je op de tonen van dit nummer zwijmelend naar een foto van Tom Cruise in dé Joepie zat te staren (ik had in die dagen een geplastificeerde poster van Tom Cruise als bureaulegger, jawel). Ik hoef je vast niet uit te leggen dat de Amerikaanse luchtmacht plots de meest sexy werkgever van het jaar werd, met dank aan de anderhalf uur durende reclamespot voor Uncle Sam’s Tomcat F-14-vloot.

The one with the two mustaches
5. Love kills - Freddie Mercury

Iets minder bekend misschien, maar de soundtrack die Moroder in 1984 maakte voor de stomme film Metropolis van Fritz Lang (1927) is een feest van synths en de popsterren van dat moment. Deden ook nog mee aan de plaat: Adam & the Ants, Bonnie Tyler, Pat Benatar, Loverboy en John Anderson van Yes!. Om maar te zeggen.

The one with the flying dog
6. Never Ending Story - Limahl

Is het een hond? Is het een draak? Nee, ’t was gewoon Falcor, die met Atreyu op zijn rug door het luchtruim van Phantasia vloog. Voor wie nu totaal niet weet waarover ik het heb, in 1984 kwam de verfilming van het gelijknamige kinderboek The Never Ending Story uit. Geen Vlaamse turnzaal was nog veilig voor de collectieve schoolvertoning van deze familiefilm. Het blijft tot op vandaag nog steeds een van mijn favoriete jeugdfilms, bovendien maakte de titelsong de film ook een instant cult classic – Turrrrn around, look at what you see-hee-hee-hee!

The one where Giorgio goes solo
7. Chase – Giorgio Moroder

Naast het producen van andere artiesten maakte Giorgio ook eigen composities, vaak voor soundtracks. Zo ook dit jachtige – heb je ‘m – synth-nummer dat hij componeerde voor de film Midnight Express (1978).

Zijn snor is ondertussen grijs, maar Giorgio Moroder blijft immer cool en treedt ook nog steeds op, zo speelde hij vorig jaar nog een volledig Lowlands plat. Zelf dompelde ik me in 2019 onder in een ware ‘synth-disco-extravaganza’ in de Brusselse AB. Synths, discoballen, go-go girls, … de hele santenkraam. Ja, daar wordt de 80’s fan in mij heel erg blij van. Che meraviglia! (*Geweldig!)

A presto, ragazzi!

Meer tips en verhalen over Italië?
Sì, volentieri!*

Genoten van deze post? Ik deel elke week een nieuwe post over mijn ervaringen in Italië, de taal, de tradities en andere italian shizzle. Lees je graag mee? Laat dan hieronder je naam en e-mailadres achter en dan valt mijn eerstvolgende nieuwsbrief ook bij jou in de bus. Ciao, a presto! (*ja, graag!)

Related Posts

Leave a Reply