21 x Italo disco voor 21

feb 3, 2021 | Uncategorized

Fohn in de aanslag. High pitched voices gesmeerd. Haal je beste dance moves maar boven, want het is tijd voor Italo disco! Die new wave/synth pop stroming uit begin jaren ’80 die gewoon smeekt om een coole zonnebril op je neus en schoudervullingen waar Sue-Ellen jaloers op zou zijn. Als je niet van de jaren ’80 houdt, is nù het moment om te stoppen met lezen.

Claire in 80's outfit met Ray-Ban Aviator

1984

’t Is geen geheim dat de eighties mijn favoriete decennium bij uitstek is. Niet in het minste omwille van de soundtrack die daarbij hoorde. En in Italië hebben ze daar zelfs een heel eigen sound van gemaakt.

Italo disco, dus. De naam Italo disco (ook Italo-disco of Italodisco) is wat misleidend, want deze muziekstijl was populair in heel wat Europese landen (daarom ook onder de naam Euro disco gekend), maar in Italië hebben ze er toch maar weer hun naam aan weten te verbinden.

Toto Cotugno droomde in 1992 tijdens Eurosong luidop van een verenigd Europa, maar eigenlijk gebeurde dat al in de vroege jaren ’80, of toch tenminste op muzikaal vlak.

Eigenlijk is italo disco een verzamelnaam van een muziekgenre dat vooral in de eerste helft van de jaren ’80 heel populair was. Sterk geïnspireerd door disco, electro, dance, pop en vooral veel synths.

De erfenis van Giorgio Moroder is nooit ver weg, maar Italo disco is doorgaans wat … euh, lichter of zoals de Italianen dat zelf graag noemen: musica leggera (popmuziek). Hoe populair het wel was, werd me ook weer duidelijk dankzij de soundtrack van die kerstfilm die ik pas zag (Vacanze di Natale).

21 x Italo disco voor 2021

Ik maakte voor jou een 21 voor 21-lijstje met mijn favoriete italo disco classics die je kunt beluisteren wanneer de rainy days never say goodbye en je eigenlijk liever van la dolce vita zou doen en tegen je vrienden zou willen zeggen: “Vamos a la playa (oh-ohohoho)”.

De volledige lijst wacht op jou op Spotify, maar hier alvast mijn selectie als opwarmertje. Andiamo, ragazzi!

1. Dolce Vita – Ryan Paris

DE BENCHMARK

Ryan Paris, Fabio Roscioli, scoorde een monsterhit met deze ode aan Fellini’s film. De film is net iets minder rooskleurig dan de titel en deze song doet vermoeden. En natuurlijk verwijst het ook naar de Italiaanse mantra: fare la dolce vita. Meer Italo disco dan dit wordt het niet. Un altro Aperol spritz, per favore!

2. Sarà perché ti amo – Ricchi e poveri

DE WHY?

Dé hit op het Sanremofestival in 1981 kwam van dit disco-trio. In 2020 deden ze het op hetzelfde podium nog een keertje over. En dan klinkt het in koor:
E vola vola si sa
Sempre più in alto si va
E vola vola con me

3. Self Control – Raf

DE COVER. OF TOCH NIET?

Wel degelijk geschreven en uitgebracht in 1984 door Raf (yes, die van Gente di Mare). Maar in hetzelfde jaar nog gecovered door Laura Branigan. Beide versies scoorden wereldwijd heel goed, meer nog, Raf’s versie zou zelfs een van de best scorende Italiaanse pophits in het buitenland worden.

Maar aan de eindmeet is Brannigan’s versie net iets beter bekend geraakt.

4. Words – F.R. David

DE EENDAGSVLIEG

Na deze megahit uit 1983 heeft niemand ooit nog iets gehoord van de illustere F.R. David – hoewel een naam als dat om een 19e eeuws proza-oeuvre vraagt, vind ik.

Maar het kon wel meteen tellen. Hij mocht dan wel geen words hebben, hij wist het toch te schoppen tot in de hoogste regionen van de Europese en Australische charts.

5. Around my dream – Silver Pozzoli

THE ONE WITH ALL THE MOVES

Ik denk dat Ad Visser in Avro’s TopPop Mijnheer Pozzoli’s (hij heet vast Sylvestro ofzo) schoenen met Pattex had vastgekleefd op het podium.

Gouden tip voor hoe je dynamisch danst zonder jezelf moe te maken. Hier te bekijken, de beelden zijn hi-la-risch. Om over de playback nog maar te zwijgen, hoewel dat vaste prik was in die dagen. (Niemand zong ook écht in tv-optredens)

6. I like Chopin – Gazebo

DE ROMANTISCHE

Een vage videoclip in David Hamilton-stijl met veelzeggende blikken, witte outfits en piano’s (hah!)

Net als je denkt naar een klassiek stuk te zitten luisteren, is daar plots weer een synth die de hoek om komt piepen. Wees gerust, you’re still in the eighties!

7. You’re my heart, you’re my soul – Modern Talking

THE ONE WITH ALL THE HAIR

Die kapsels kunnen alleen maar uit Duitsland komen, denk ik dan. Het was toen al een beetje fout om dit goed te vinden, but guilty pleasures go a long way, want de twee heren worden tot op vandaag nog steeds beschouwd als een van de meest succesvolle popduo’s die Duitsland ooit heeft gekend.

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik word helemaal blij van italo disco. Het raakt mijn soft spot van Italië én de jaren ’80! In mijn herinnering werden de zomers van begin jaren ’80 gedomineerd door die vrolijke popdeuntjes die je met geen geweld meer uit je hoofd kreeg – echte oorwurmen! Het was ook niet zo belangrijk wat er gezongen werd. ‘Tarzan boy’ of ‘Boys boys boys’ en meer moet dat niet zijn, toch?

Ook fan van de muziek van de eighties? Dan heb ik binnenkort iets wat jou misschien wel kan interesseren.
In afwachting kan je de post die ik schreef over Giorgio Moroder al lezen.

Laat het weten in de comments!

 

A presto, ragazzi!