fbpx

Waarom ik fan ben van Napoli (hoewel ik niet van voetbal hou)

muurschildering Dries Mertens in Napels

Iedereen die mij een beetje kent weet dat voetbal niet hoog scoort (heb je ‘m?) op mijn lijstje van favoriete dingen. Ik heb ooit twee wedstrijden live bijgewoond: als kind zag ik een keer Turnhout – Zwarte Leeuw en enkele jaren geleden ook nog Beerschot tegen een andere ploeg met 11 spelers (gelukkig was ik uitgenodigd in de business seats dus er was eten en drank, ha!). Beide ervaringen bevestigden mijn vermoeden: voetbal laat mij absoluut koud.
Maar er is één uitzondering. Een club die mijn onvoorwaardelijke steun en sympathie heeft en dat is SSC Napoli.
Napoli, de eeuwige underdog, maar ook de club van de grote Maradona, voor altijd de officieuze patroonheilige van de Napolitanen. Het is handig meegenomen dat Napoli ook Mr. Italiano’s favoriete club is, maar zelfs dat is niet de reden dat ik hen een warm hart toe draag. Nee, ik ben tifosa (vrouwelijke fan) van Napoli’s nummer 14, Dries Mertens. De rest van de ploeg neem ik er graag bij.

Driesje

Imke Courtois (cfr. voetbalanalyst en ex-Red Flame) noemde de sympathieke Leuvenaar in het analystenpanel van WK 2018 al eens liefkozend Driesje en er verscheen meteen een lichte blos op haar wangen. Nu ja, hij is niet groot van gestalte (1.69 m, ik zocht het voor je op), maar zijn brede glimlach en jongenachtige charme compenseren ruimschoots. Naar ’t schijnt is hij ook zeer verdienstelijk op het voetbalveld. Tenminste, als we de Napoletanen mogen geloven. Dries Mertens verbrak in juni van dit jaar het persoonlijke doelpuntenrecord van Maradona en dat maakte hem, zo mogelijk, nog populairder in zijn stad dan hij al was. Pluisje (Diego Maradona aka Peluza) himself feliciteerde Dries persoonlijk met zijn nieuwe status van absolute topschutter aller tijden bij Napoli. No hard feelings there.

Hoe Dries een Napolitaanse straatjongen werd

Tot voor kort hoorde je, telkens wanneer Driesje een goal scoorde, het publiek luid Mèr-tèèèèèns scanderen, maar tegenwoordig staat hij in de straten van Napels gekend als Ciro. Ciro is de ultieme Napolitaanse voornaam en roept het beeld op van de Napolitaanse straatjongen die een balletje trapt met wat vrienden. Qua looks en flair heeft Mertens er inderdaad veel van weg. De Napoletanen zijn zot van Dries Mertens, en dat heeft niet alleen met voetbal te maken. Hij zette de stad echt op de kaart bij Belgen die voorheen bij benadering niet wisten waar in Italië Napels ergens lag. Meer nog, hij heeft zich ontpopt als een echte ambassadeur voor de stad. Ook Mevrouw Mertens, Kat Kerkhofs, wordt op handen gedragen door de Napoletanen. Ik vermoed vooral bij de mannelijke helft (blonde lokken check! Weelderige vormen dubbel check!). Napolitaanse mannen zijn notoire suckers voor vrouwelijk schoon. Je denkt: “zijn niet alle Italianen dat?” Ja, maar Napolitanen zijn dat in het kwadraat. Een weekendje Napels met de vriendinnen is een echte boost voor je zelfvertrouwen, dames. Dus waar wacht je nog op, je vlucht moest al geboekt zijn! Maar even terug naar ons wonderkoppel: je kunt Kat’s glamour outfits en motorboottripjes met hubby in de baai van Napels van dichtbij volgen op haar instagram-account. Wanneer Dries heeft gewonnen (en dat is bijna altijd, denk ik) krijgt ze hem zelfs zover om domme Tiktok-filmpjes op te nemen en die zijn werkelijk hilarisch.

Tutto andrà bene*

Herinner je de beelden van het zwaar door Corona getroffen Italië en de dagelijkse balkonserenades die de wereld rondgingen. In Napels was het Abbracciame dat het vaakst te horen was wanneer de Italiaanse televisie de Giro d’Italia deed. Andrea Sannino had er een bescheiden hitje mee te pakken in 2015, maar sinds 2017 is het lied beroemd geworden tot ver buiten Napels dankzij een video die opdook waarbij Napoli’s sterspeler het lied in vlekkeloos Napolitaans meezong op de massagetafel. Napoletanissimo! (* heel erg Napolitaans).

Enkele jaren geleden hoorde ik ook hoe Dries een plaatje mocht kiezen op Studio Brussel en hoe hij gepassioneerd vertelde over Pino Daniele. Daniele was een razend populaire zanger die in het Napolitaans zong, maar in heel Italië erg geliefd was. Hij is uitgegroeid tot een Napolitaans symbool en elke Napolitaan kan zijn liedjes van voren naar achter meezingen. De man moest uiteindelijk Napels ontvluchten omdat zijn succes het voor hem onmogelijk maakte om nog op straat te komen (Napolitanen kunnen nogal intens zijn en het concept personal space is hen volkomen onbekend). Hij keerde nooit terug naar zijn geliefde Napule (de naam van de stad in het Napolitaanse dialect) en stierf in 2015 in Rome. Maar hij wist het toch te maken tot op de Belgische nationale radio, dankzij Dries Mertens.

* alles komt goed

Sono Belga

Napolitaanse mannen staan er voor gekend heel warm, romantisch en gepassioneerd te zijn (check!). En ze laten dat ook graag zien. Verwacht je in Napels aan ongeneerde blikken, suggestieve gebaren en complimenten. Volkomen normaal. Maar wil je jezelf echt populair maken, laat dan weten dat je Belgische bent (‘ik kom uit het land van Dries Mertens!’). Eender welke barrista of barman zal je een gratis koffie of glas wijn aanbieden. Werkt extra goed wanneer Napoli speelt. De meeste informele locale (horecalocaties) hebben ergens in hun zaak wel een televisie of (erger) een groot televisiescherm hangen om naar de wedstrijd te kijken. Tijdens de match krijg je misschien een net iets minder goeie service, maar nu weet je hoe je dat goed kunt maken. Scusami, sono Belga!

* excuseer me, ik ben Belgische

Vaut le détours

Dries ‘Ciro’ Mertens is een wandelend reclamebureau voor Napels. Ik hoor steeds vaker Belgen zeggen dat ze op citytrip naar Napels zijn geweest. En dat maakt me blij. Want tot nog niet zo heel lang geleden was Rome zowat het meest zuidelijke punt in Italië waar Belgen zich wilden begeven. Maar op slechts 2 uur met de auto meer richting zuiden ligt Napels. Een stad van extremen, je moet er wat door kunnen kijken, maar ik hou er erg van. Het is écht en levendig, het is ruig, maar ook poëtisch. Napels is een stad van met een gigantische geschiedenis aan cultuur (Unesco wereld erfgoed!), muziek en literatuur (en niet te vergeten koffie en pizza!). Het is jammer dat je die rijke geschiedenis niet overal terug vindt, maar wie met open blik en zonder vooroordelen naar de stad komt, zal het in haar hart sluiten. Alleen al op culinair vlak, maar ook kunsthistorisch is het erg de moeite waard. De mooie pleinen, de lungomare (de wandeldijk), fonteinen en verborgen straatjes. De moeite waard, dus ga het vooral zelf ontdekken.

Komt Dries ook wel eens terug naar België? Ik vermoed van wel. Madame Mertens verschijnt in ieder geval met de regelmaat van de klok op de Belgische televisie. Ik vertelde al dat Dries Mertens afkomstig is van Leuven. En blijkbaar (maar je hebt het niet van mij) … gaat Dries, wanneer hij in België is, eten bij Spiga d’Oro, een bijzonder goed Italiaans restaurant in Boortmeerbeek (tussen Mechelen en Leuven). Tenminste, dat fluisterde de chef/eigenaar me toe. Ik heb hem er nog nooit gezien, maar wie weet wordt het wel jouw lucky day?

A presto, ragazzi! (= Italiaans)
Statt’ buon, vaglio! (= de Napolitaanse variant)

Van hier naar Napels

Zowel Ryanair als Brussels Airlines vliegen rechtstreeks op Napels, al is dat vanuit Brussels Airport voorlopig enkel mogelijk tijdens de zomermaanden. Ryanair organiseert wel (bijna) dagelijks directe vluchten vanuit Charleroi naar Napels. Wil je Ryanair of Charleroi omzeilen (en willen we dat niet allemaal), dan kun je er ook voor kiezen om te vertrekken in Eindhoven.

Een andere optie is vliegen op Rome (o.a. Brussels Airlines vliegt 2 x per dag naar Rome Fiumicino) en daar een huurauto of de trein te nemen.

met de auto

Met de auto duurt het ongeveer 2 uur om in Napels te geraken. Ik moet je wel waarschuwen, met de auto rijden in Napels is een ervaring op zich en niet voor watjes. Verwacht je aan auto’s en scooters die van werkelijk alle kanten komen en kriskras door elkaar rijden. Survival of the fittest is hier aan de orde.

met de trein

Kies je voor de trein, neem dan eerst de trein naar Roma Termini (de Leonardo Express is de snelste optie en rijdt elke 15 minuten tussen de luchthaven en de hoofdstad) en stap daar over op de hoge snelheidstrein, richting Napels.
Italië heeft 2 hst-netwerken: Italo, de geprivatiseerde optie en Le Frecce, de hst-treinen van Trenitalia.
Van die laatste zijn de Frecciarossa (rode pijl) en Frecciargenta (zilveren pijl) de snelste opties.
Beiden zijn vergelijkbaar met de Eurostar, dus ook hier is reserveren vooraf nodig. Is allemaal goed georganiseerd en ze rijden doorgaans stipt.

Leave a Reply