fbpx

Lees nu 31 dingen die je nog niet wist over Italië (en win later met Trivial Pursuit)

Ah Italië, land van gastronomie, kunst en cultuur … van maffia, de Fiat 500 en knetterende vespa’s. Italië tikt heel wat vakjes aan op de verlanglijst van de moderne reiziger. En terecht. Je vindt er zowat alles wat je van een goeie reisbestemming kunt verwachten: uitstekende keuken, een warm klimaat, opera, stranden en kunststeden, … enfin, bij de ‘uitstekende keuken’ was ik al om. Maar er zijn nog dingen waarom Italië bekend staat, al zijn die niet altijd geweten. Hier volgen 31 nuttige en minder nuttige weetjes over Il bel Paese!

3000 euro per dag in trevifontein in Rome
1. Kleingeld

Er wordt elke dag zo ongeveer € 3000 aan kleingeld in de Romeinse Trevi-fontein gegooid, hoofdzakelijk door toeristen. Het geld wordt gelukkig goed besteed en gaat naar een goed doel, een supermarkt speciaal voor Rome’s behoeftigen. Het geloof wil dat wanneer je een munt in de fontein gooit, je zeker zal terugkeren naar Rome. En wie wil dat nu niet? Ik zeg “Money well spent”.

2. Bergen

Meer dan 75% van Italië’s landoppervlakte bestaat uit heuvels of bergen. Dat zorgt voor spectaculaire vergezichten, uitgestrekte skigebieden, eindeloze wandelroutes en ook veel natuurgebied.

3. Vino

Italië is een van de grootste wijnproducenten ter wereld. Met een hallucinante 2000 druivenvariëteiten en bijna 55.000 hectoliters geproduceerde wijn (in 2018) verslaan ze net Frankrijk. Het grootste deel wordt geëxporteerd naar de VS, het Verenigd Koninkrijk (Prosecco, darling!) en Duitsland. Salute!

4. Pasta

Pasta! Italianen eten spaghetti (en pasta in ’t algemeen) enkel met een vork. Voor de secondo piatto aan tafel arriveert, heb je in principe geen vork nodig. Spaghetti met mes en vork snijden is blasfemie. Je wordt er nét niet voor het land uit gezet.

5. 2 in 1

Leuk Trivial Pursuit-weetje: Italië huisvest twee van de kleine staten ter wereld. San Marino in Le Marche, meteen de oudste republiek ter wereld, en Vaticaanstad in Rome, het kleinste land ter wereld. Vergeet je paspoort niet wanneer je op bezoek gaat.

Vesuvio, actieve vulkaan in Italie
6. Vulkanen

In het zuiden van Italië vind je de enige 3 actieve vulkanen op het Europese vasteland: de Vesuvius bij Napels, de Etna op Sicilië en de Stromboli voor de Italiaanse kust. Blijkbaar worden geologen vooral van die laatste wat zenuwachtig.

7. C’era una volta … Italia*

*Er was eens … Italië. Net als België is Italië een van Europa’s jongste naties: het land werd pas in 1861 verenigd en bestond daarvoor uit allemaal kleinere stadstaten en autonome regio’s. Vandaar dat er tot op vandaag nog altijd heel grote regionale verschillen zijn in cultuur en taal.

8. Unesco

Archeologie. Italië heeft het grootste aantal Unesco sites ter wereld op haar naam staan. Maar liefst 55 sites stonden eind 2019 geregistreerd op de lijst. China doet het bijna even goed, maar zo’n concentratie aan historische sites zo dicht bij elkaar, is uitzonderlijk.

9. Toerisme

Italië staat op nummer 5 van meest bezochte landen ter wereld. Rome heeft, allicht om dezelfde reden, ook het grootste aantal hotelkamers per stad op haar naam staan. In 2019 verwelkomde Italië nog 94 miljoen toeristen. De populairste steden zijn o.a. Venetië, Rome en Firenze.

10. Kindjes kopen

In tegenstelling tot wat je zou verwachten van het land van de bambini (kinderen), kent Italië het laagste geboortecijfer in Europa. Ook wereldwijd staan ze hoog genoteerd. De reden daarvoor is niet helemaal eenduidig, maar het sterk veranderde maatschappijbeeld van de voorbije decennia zou aan de basis liggen. Zo komt het Italiaanse kerngezin van 3 generaties onder een dak steeds minder voor, zijn er alsmaar vaker echtscheidingen en blijven jonge Italianen steeds langer thuis wonen alvorens zich met een partner te settelen.

Lago di Como in Italië
11. Meren

Er zijn meer dan 1500 meren in Italië, met als gekendste de grote meren in het noorden: Como, Garda en Maggiore en het Lago Trasimeno op de grens van Umbria en Toscana. Veel van de (kleinere) meren zouden het resultaat van meteorietinslagen zijn.

12. Bergtoppen

Italië’s hoogste bergtop is de Monte Bianco (Mont Blanc) met 4808 m. Ook de Fransen maken aanspraak op dezelfde top. Een doorn in het oog van beide naties die hem het liefst helemaal voor zich houden.

13. Koffie

Elk jaar worden er in Italië 14 miljard espresso’s gedronken. Dat zijn de officiële cijfers. Maar ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat het er meer zijn. Meer lezen over Italianen en hun koffie(gewoonten) kan hier.

14. Salade

Italianen houden sla voor het einde van het gerecht. Vermijd wanneer je een salade wil bestellen het woord salata, want dat betekent gezouten. Vraag in plaats daarvan een insalata (mista).

15. Architectuur

Volgens de Italiaanse regels voor huisvesting en architectuur moeten er in een woning altijd twee deuren aanwezig zijn die de keuken en de het toilet van elkaar gescheiden houden. Logisch, toch?

Italiaanse carabinieri in Valentino-uniform
16. De Fashion police

De uniformen van de carabinieri zijn ontworpen door Valentino. Who else? De Carabinieri (voluit L’arma dei Carabinieri) zijn het Italiaanse militaire korps waaronder wegenpolitie en federale politie valt. Een beetje vergelijkbaar met de oude Belgische Rijkswacht. Giorgio Armani tekende dan weer voor de uniformen van de Milanese stadspolitie.

17. Oud geld

De oudste nog bestaande bank ter wereld is Monte dei Paschi di Siena (1472). De hoofdzetel is al eeuwen gevestigd in het Palazzo Salimbeni in Siena. Het was door de eeuwen heen geldschieter voor menig historisch figuur dat centen nodig had. Ook vandaag nog heeft de bank veel macht en heel wat in de pap te brokken in politiek en economie. De hoofdzetel in Siena heeft een privémuseum met enorm waardevolle stukken, maar is enkel op uitnodiging te bezoeken.

18. SPQR

De letters SPQR zie je vaak terugkeren op gebouwen uit het oude Rome. Het staat voor ‘senatus populusque romanus’ ofte ‘de senaat en het volk van Rome’ wat zoveel was als de officiële naam van het Romeinse Rijk. Later zouden andere steden (ook buiten Italië) dit principe overnemen, bijvoorbeeld Amsterdam (SPQA), maar zij gingen dus allemaal de mosterd halen bij onze Romeinse vrienden.

19. Vaticaanstad

Vaticaanstad is het enige land ter wereld dat zijn eigen poorten ’s nachts kan vergrendelen. Het heeft een eigen telefoonmaatschappij, radio en tv-zender, haar eigen (Euro)munt en postzegel. Bovendien heeft het ook een eigen leger, de historische Zwitserse Garde, traditioneel gekleed in die geelblauw gestreepte pakjes.

20. Russo = Jansen

De meest voorkomende naam familienaam is Russo. Oorspronkelijk een Zuid-Italiaanse naam, maar door wat heen en weer verhuizen binnen Italië, is hij ook weider verspreid geraakt. In Campania (met hoofdstad Napels) draagt zelfs 1 op 72 mensen de naam Russo.

Man aan de telefoon. Pronto.
21. Pronto?*

*Hallo? De eerste telefoon werd gemaakt door de Italiaanse Innocenzo Manzetti in 1865, maar de man vergat zijn uitvinding te patenteren. Che peccato!* (wat jammer!) Later nam Antonio Meucci er wel een patent op, maar hij kon de hernieuwing van het patent niet betalen. Ma davvero!* (Je meent het!) Alexander Graham Bell kocht het patent uiteindelijk in 1876, waardoor hij de annalen inging als de uitvinder van de telefoon. De landscode voor Italië is trouwens +39.

22. I of O?

De oorsprong van Italiaanse achternamen is meestal te herleiden naar de vader, of is beroepsmatig, beschrijvend of geografisch. Achternamen die eindigen op ‘o’ (bvb. Russo) komen meestal uit Zuid-Italië, terwijl achternamen die eindigen op ‘i’ (bvb. Rossi) meestal uit Noord-Italië komen.

23. Lucky number 13

Nummer 13 is een geluksnummer in Italië. De uitdrukking ‘fare tredici’ (‘een 13 doen’) betekent ‘de jackpot winnen’. Nummer 17 is dan weer een ongeluksgetal. Net als Amerikanen zijn Italianen bijgelovig genoeg om een volledige hotelverdieping te schrappen.

24. Vaporetto

Het is verboden in het centrum van Venetië met de auto te rijden. Buiten de stad zijn er grote parkings van waar je met een shuttledienst de stad kunt bereiken. Venetië heeft wel waterbussen (vaporetti) en -taxi’s die je van het ene naar het andere deel van de stad kunnen brengen.

25. Cornetto

De Italiaanse croissant heet cornetto. Ook een Cornetto-ijsje heet gewoon cornetto. Ola, de producent van het iconische ijsje, daarentegen, heet in Italië dan weer Algida.

Lamborghini, schrik van boeven
26. De schrik van boeven

De Italiaanse carabinieri heeft, naast uniformen van Valentino, ook Lamborghini’s in haar wagenpark, niet bedoeld om mee te patrouilleren, wel om boeven mee te achtervolgen. Fancy pants!

icoon taal

Taaltip
Lamborghini spreek je uit als lam-bor-gieni, niet als lam-bor-dzjieni. Met een doffe ‘g’ zoals in het Engelse woord ‘good‘. Dat is trouwens ook hoe je Belghissima uitspreekt. Prego!

  1. Blauw

Gli Azzurri (‘de blauwen’) is niet de naam van ‘de blauwen’ aka de Liberale partij in Italië, maar wel van La Squadra, het nationale elftal. Forza Italia!

  1. Abc

Het Italiaanse alfabet kent maar 21 letters. De letters J, K, W, X en Y bestaan niet in de Italiaanse taal, maar ze worden uiteraard wel benoemd. Hoewel het Italiaans, net als het Frans, weinig ruimte laat voor leenwoorden uit bijvoorbeeld het Engels, sluipen er ook daar steeds meer vreemde woorden in de dagelijkse taal. Il lockdown, om er maar een te noemen.

  1. Italiaans = Toscaans

Het modern Italiaans is geëvolueerd uit de taal die in Toscane werd gesproken. Dante Alighieri, geboren in Firenze en een van ‘s lands grootste dichters, was de eerste die in het Italiaans schreef (14e eeuw). Voorheen gebeurde alles in het Latijn. Toscanen gaan er prat op dat hun taal het échte Italiaans is.

  1. Verboden te zitten

Het is sinds 2019 bij wet verboden om neer te zitten op de Spaanse trappen in Rome. Door de massa toeristen die zich dagelijks neervlijen op de trappen, werd het bijna onmogelijk om tussen al die mensen te manoeuvreren, dus het Romeinse bestuur heeft er korte metten mee gemaakt. Er staan zware boetes op, dus je bent gewaarschuwd.

  1. Noord-Zuid

Noord- en Zuid-Italianen zijn twee erg verschillende Italianen met een eigen cultuur, eigen tradities, een heel ander dialect en zelfs een volledig andere keuken. Een beetje zoals in België, quoi. Wanneer ze boos zijn op elkaar noemen Noord-Italianen de Italianen van het zuiden ‘terroni’. Omgekeerd noemen zij de noorderlingen ‘polentoni’. Beide woorden zijn brutte parole (lelijke woorden of scheldwoorden) en behoorlijk politiek incorrect. Dus niet gebruiken in Italië.

Ken je zelf een leuk Italiaans wist-je-dat’je dat weinig mensen weten? Laat het weten in de comments!

A presto, ragazzi!

Photo telefoon by Austin Distel on Unsplash

Related Posts

Leave a Reply