Hoe je Italiaans tot een vast onderdeel van je dagelijkse routine maakt

jan 20, 2021 | Italiaans leren

Wil je ook altijd zo graag Cyrano-gewijs de chef bejubelen na dat heerlijke diner op reis in Italië, maar kom je in de realiteit niet veel verder dan ‘sì’ wanneer de bediening vraagt of het lekker was (althans, je gaat ervan uit dat dat is wat hij vroeg)?

Een nieuwe taal leren vraagt tijd en inspanning. En ’t is niet altijd evident om daar de energie nog voor te vinden na een lange dag. Om dan ’s avonds nog voor enkele uren in de boeken te duiken vraagt veel motivatie en doorzettingsvermogen. En wanneer iedereen thuis gevoed, gebaad en in bed is gestopt, wil je liever de laatste reeks van The Crown op Netflix bingen. Am I right?

Italiaans aan je vingertoppen

Gelukkig zijn er andere manieren dan grammaticaboeken te doorploegen. Of eindeloze oefeningenreeksen af te werken om eindelijk dat gesprek met de cameriere (ober) te kunnen voeren. ’t Is veel leuker en efficiënter om wat Italiaans in je dagelijkse leven te introduceren. En dat is vandaag de dag makkelijker dan ooit.

Ga voor de woordenschat die jij wil! Leer echte uitdrukkingen en absorbeer de structuur en de details van je nieuwe taal. Hier volgen enkele tips om je taalstudie een vast onderdeel te maken van je dagelijkse routine. Benvenuto in de wondere wereld van (digi)taal – ha!

Claire is bezig met haar smartphone

Kijk Italiaanse films

Ik hoef je niet te vertellen dat films kijken een uitstekende manier is om een andere taal te leren. Waarom spreken wij anders allemaal zeer behoorlijk Engels en (ik zeg maar iets) Italianen niet?

Er is een aardig aanbod aan Italiaanse films en vooral tv-series die je met Nederlandse ondertitels kunt bekijken. Of je kunt je favoriete film met Italiaanse ondertitels of audio bekijken, vooral omdat je je niet echt meer hoeft te focussen op het verhaal en de dialogen (die je vast al kunt dromen).

Beluister Italiaanse audiobooks

La divina commedia is misschien wat hoog gegrepen in het begin, maar er zijn betere alternatieven! Je vindt een hoop Italiaanse audioboeken die zijn gemaakt om op een leuke manier je woordenschat uit te breiden. Vaak korte verhalen met bijhorende themawoordenschat. Je kunt zo vaak op de repeat-knop duwen als je maar wil. Persoonlijk gebruik ik graag Audible van Amazon, maar ondertussen zijn er al heel wat spelers op de markt, dus hoor zeker eens rond.

Abonneer je op een podcast

Blijf jij soms ook nog 10 minuten langer in je auto zitten om het einde van die podcastaflevering te horen? Op Spotify en iTunes vind je heel wat podcasts die je in korte afleveringen wat Italiaans bijleren. Coffee break Italian, bijvoorbeeld, doet precies wat het belooft: in een kwartiertje schroef je je Italiaans weer een beetje bij. Piano piano! (rustig aan)

Luister Italiaanse muziek

Je hoeft niet meteen de volledige back catalogue van Eros Ramazzotti op repeat te zetten, maar stel eens een playlist samen met je favoriete Italiaanse tracks. Ideaal bovendien om je in zomerstemming te krijgen. Of om goeie herinneringen aan je vakantie op te halen.

De kans is groot dat je niet alles begrijpt, maar stilletjesaan sluipt het er toch wel in. Net zoals je als kind ook niet wist wat je nu precies stond te zingen toen je met Madonna stond mee te kwelen (we’ve all been there).

Dus adem diep in, kijk even rond of er niemand in de buurt is en go for it. Jingles en muziek zijn bewezen oorwurmen die, lang nadat grammaticaregels zijn verdwenen, in ons hoofd blijven hangen.

Taaldocenten noemen dat ‘authentieke teksten’, wat niet meer betekent dan echte, levende teksten. Er is geen betere manier om een taal te leren dan aan de hand van authentieke teksten.

Laat je iPhone Italiaans spreken

Toen ik studeerde aan de Università per Stranieri in Siena merkte ik dat de Japanse student naast me z’n iPhone zo had ingesteld dat die Italiaans sprak. Aziatische studenten zijn vaak volledig lost in translation wanneer ze een Europese taal aanleren en dan kan je even goed meteen deep dive gaan.

Best slim, want als je je bedenkt hoeveel tijd per dag we op dat ding doorbrengen … Aan dat tempo lees je heel wat Italiaans zonder dat je ’t zelf beseft.

Vroeger had ik mijn telefoon standaard op Engels staan (om dezelfde reden), maar sindsdien praat die van mij ook Italiaans.

Je bepaalt nog altijd zelf wat de voorkeurstaal is van elke individuele app. Soms is het misschien niet handig om meteen alles om te zetten, maar geef het een kans.

Je leert echt snel bij en bovendien zijn het ook heel relevante woorden en termen die je de dag van vandaag vaak gebruikt. E-mail verzenden, downloaden, bellen, zoeken, inloggen, schrijven, … Wel even onthouden waar je ’t weer terug kunt omschakelen 😉

illustratie van een smartphone die zegt 'parlo italiano'

Gebruik een taalapp

Er zijn heel wat goeie, bekroonde, taal-apps beschikbaar in de appstore van je smartphone.

Ik heb er in de voorbije jaren wel wat uitgetest en deze twee waren mijn favorieten: Babbel en Rosetta’s Stone.

Als je houdt van een mooi design, dan kan ik vooral deze laatste aanraden, maar inhoudelijk zijn ze vergelijkbaar. Beiden zijn opgebouwd in verschillende niveaus en modules die je één voor één doorloopt.

Gemiddeld kost je dat zo’n 10 minuten per dag, maar je gaat natuurlijk zo snel als je zelf wil. Grammaticaal gezien vind ik ze wat minder sterk, maar ze zijn geweldig voor het uitbreiden van je woordenschat en het leren van gangbare uitdrukkingen.

Volg taalaccounts op Instagram

Instagram is een onuitputtelijke bron van taaltips en taallessen, allemaal slechts een scroll-beweging verwijderd. Er zijn er met woordjes, met grammaticatips, met tekeningen en video’s. Voor je ’t weet verdwijn je in de rabbit hole en heb je enkele uren zoek gemaakt. Je bent gewaarschuwd!
Een paar leuke en leerzame accounts om je op weg te helpen:

  • Italiano 8020 waar Francesco grammatica visueel opbreekt in licht verteerbare stukjes.
  • Instantly Italy organiseert challenges en voorziet je dagelijks van een nieuw Italiaans woord. Check zeker ook Cinzia’s stories waarin ze een heel duidelijk (en langzaam) Italiaans spreekt.
  • Italian words leert je vooral nieuwe uitdrukkingen en wisselt die af met mooie, inspirerende foto’s van La bella Italia.
  • Daily Italian words voorziet je regelmatig van nieuwe woordjes.
  • Naples is much more … voor de durvers! Een account met typisch Napolitaanse uitdrukkingen. Schrik niet als je er niets van begrijpt, dat is perfect normaal. Het Napolitaanse dialect is een officieel erkende taal en heeft Arabische, zowel als Franse invloed. Een heel kleurrijke taal!

Zoek een taal-tandem

Toegegeven, deze tip vraagt om wat meer commitment, maar Boy oh boy, hiermee maak je grote sprongen vooruit. Enkele jaren geleden kwam ik wekelijks samen met mijn taal-tandem Francesco. Ik om mijn Italiaans te oefenen, hij om zijn Nederlands te oefenen. Flesje wijn dabei en dan ging dat babbelen al een pak vlotter.

Dus, heb je de kans om met een native speaker te oefenen, doe het dan zeker! Vind je dat wat eng of ken je niemand? Probeer dan te oefenen met een vriend of vriendin die ook graag Italiaans wil leren. Laat je vooral niet tegenhouden omdat je bang bent om fouten te maken. Dat hoort erbij!

Less is more

We hebben allemaal een drukke job of een veeleisend huishouden. Maar probeer er een gewoonte van te maken om elke dag wat tijd te investeren in je taal. Heb je een half uur? Benissima! 15 minuten? Ook goed.

Beter wat regelmaat inbouwen die haalbaar is dan enkel tijdens het weekend een paar uur te besteden aan het leren van woordjes. Als je het aanleren van je nieuwe taal kunt integreren in je dagelijkse routine, is de kans veel groter dat je volhoudt dan wanneer je er extra tijd voor moet vrijmaken.

Kleine beetjes maken een groot

Wil je graag Italiaans leren, dan zijn bovenstaande tips een laagdrempelige en leuke manier om ermee te starten. Uiteraard is een verblijf in Italië of een cursus net iets diepgaander, maar alle beetjes helpen. Bedenk even dat wanneer je elke dag zelfs maar 10 minuten oefent, dat op een jaar meer dan 60 uren Italiaanse les zijn!

Wat doe jij nu al om je Italiaans te verbeteren? Heb je zelf nog goeie tips?
Laat het eens weten in de comments.

A presto, ragazzi!
Claire

foto @anepicview