De anti-wijnlobby

mei 30, 2023 | nieuwsbrieven

Nu de anti-alcohol-lobby op volle toeren draait, ligt ook wijn zwaar onder vuur. Daar waar eerst een dagelijks glas rode wijn nog goed zou zijn om hart en vaten gezond te houden, lijkt het nu wel de oorzaak van alle kwaad.

Net zoals mosselen en schaaldieren het ene moment de hemel in worden geprezen en vervolgens op de zwarte lijst belanden (want teveel cholesterol!).

Hoe dan ook, ik hoor het langs alle kanten: wijn is niet bon-ton op dit moment. Laat me dat vooral even nuanceren, voordat je rare ideeën krijgt.

Er is niets mis met wijn. Net zoals er met een pak friet – doe mij ook maar een curryworst spécial en een portie huisgemaakte tartare, alstublieft- an sich ook niets mis is.
Alleen, trop is teveel.

 

Geniet met mate

Een zinnetje dat al jaren ergens weggemoffeld onderaan alle advertenties van pakweg Jupiler en Freixenet staat, maar dat niemand écht leest. Maar het staat er wél.

En hoewel mijn slogan ‘meer vrouwen aan de wijn’ luidt, wil ik niemand aanzetten tot overmatig drankgebruik. Ik wil alleen graag komaf maken met cheepo wijntjes die amper de naam wijn waard zijn én plaats ruimen voor betere, kwalitatievere wijn die mijn lever waard is.

Daarom zul je me niet gauw betrappen met goedkope slobberwijntjes aan 4 euro. Niet omdat ik me daar te goed voor voel. Wel omdat ik het belangrijk vind dat àls ik alcohol drink, die ook het Olympisch minimum haalt. En dat betekent wijn die op een duurzamere manier is gemaakt, met liefst zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. En dat kan nu eenmaal niet aan dumpingprijzen. Of zonder hoofdpijn.

Goedkope wijn

Hoe dat zo komt, dat leg ik je uit in een van de eerste drie afleveringen van mijn nieuwe podcastshow Blind geproefd. Heb je hem dus nog niet beluisterd, doe dat dan zeker, want je ontdekt er o.m. waarom supermarktwijn zo goedkoop is, maar ook wat de keerzijde van de medaille is.

Beluister nu de eerste drie afleveringen via je favoriete podcastplayer (Spotify, Apple podcasts of Google Podcasts) of via de website!

Deze tekst verscheen oorspronkelijk als nieuwsbrief en werd geadapteerd

meer nieuwsbrieven

The most wonderful time of the year

“Last Christmas, I gave you my heart …”​ Ik heb een vriendin die in de loop van oktober al in de startblokken staat om haar kerstboom op te tuigen en ik verdenk haar er ook van een belangrijk aandeel te hebben in de royalties van Mariah Carey - you know who you are!...

één passionele middag

"Jazz is de taal van de liefde! L'amore!" riep hij, terwijl hij zijn kleine Fiat cinquecento met een nonchalante polsbeweging in een versnelling hoger gooide. Aan het stuur Mario Scrimaglio, een man met een al even flamboyante persoonlijkheid als zijn naam doet...

Gekoelde rode wijn

Pierre. Brice. Nicolas. De grote liefdes die ik vond temidden van Orangina’s en pedalo’s aan het kleine kiezelstrandje op de oever van de Zuidfranse Aveyron. Stuk voor stuk liefdes voor de rest van mijn leven. En dat leven had een gemiddelde houdbaarheid van 3 weken....

Camperwijn

“maar ik wil naar huuuuiiiis! En ik … ik … ik mis Pinky [mijn zwarte doodle-hond]!”​​ Dikke tranen rolden over mijn gezicht, het bewijs dat ik bepaald geen ‘happy camper’ was en hélemaal klaar was met tenten en luchtmatrassen en hudo’s - don’t ask - en gewoon terug...

Alles weg

Een druk afstudeerfeest.Een laatste zotte avond met mijn medestudenten.Rock Werchter. ​‘t Zijn maar enkele van de vele dingen die doorheen de jaren een vaste plaats in mijn agenda hebben gekregen op de allerlaatste vrijdag van juni. Vaak nog geflankeerd door dubbele...

Lambrusco

Amore! Veramente!*(Allez, schat! Echt waar!) ​Insert enkele Italiaanse handgebaren en een verontwaardigde blik op het gezicht van Mr. Italiano wanneer ik de kaas boven haal. ​Normaal gezien ben ik redelijk puristisch wanneer het op Italiaanse food aankomt. Geen...

Goed geconserveerd

“van 1972”, zei ik.“Amai, die is goed geconserveerd, hè?” zij weer. ​Voor ik word beticht van het objectiveren van mannelijk schoon, het ging hier niet over Mr. Italiano, maar wel over zijn nieuwste boy toy: een Fiat cinquecento. Cabrio.   Rechtstreeks uit...